cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Бајмок у знаку буњевачке кухиње и специјалитета
Бајмок је још једном био у знаку буњевачких специјалитета и кухиње – на сада већ традицоланлном Фестивалу буњевачких „ила“ представљено је више од 150 јела, скувано чак 30 килограма таране, док је умеће приказало више од 30 вештих кувара и куварица. Како су поручили организатори, циљ је да ова манифестација постане бренд Бајмока.

Узливанца, тарана, штрудле с маком, насуво с кромпиром. Приказали су Буњевци њихову кухињу, а међу њима и Ана Војнић Кормиш која нам је открила тајну доброг „грава с дивеницом“ , односно пасуља с кобасицом, јела од ког су паори имали снаге да раде по цео дан на њиви. Ипак, кувало се у специјалним приликама, јер се дивеница није јела сваки дан, вели Ана.

Сазнали смо и која је тајну бакиних колача и традиционалне пите с вишњама које је за ову прилику припремила Стана Матош из Мале Босне.   Била је ово прилика и да се пробају шкембићи, који се сада све ређе срећу у ресторанима. Није увек тако било, присећа се куварица у пензији Зорка Мамужић, на чији су специјалитет долазили аутобусима у Суботицу. Ипак, како је пореклом с Југа Србије, у ово буњевачко „ило“ додаје и ајвар.

Главна звезда фестивала био је вероватно најпознатији буњевачки специјалитет – тарана с кобасицом, која се и ове године кувала навелико, а домаћице су је ручно месиле последњих месец дана. Како поручују из Буњевачког културног центра „Бајмок“, циљ ове маниефестације је да се очува традиција и заборављена јела пренесу на млађе генерације, као и да постану заштитни знак Бајмока.

Да су овакве манифестације од изузетног значаја за очување идентитета и приказивање мултикултуралности и мултиконфесионалности, потврђују и Министарства за људска и мањиска права.

Фестивал буњевачких јела организује се по 17. пут у оквиру „Дана буњевачке културе“.   vojvodjanski.com

Фестивал буњевачких јела организује се по 17. пут у оквиру „Дана буњевачке културе“.

vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS