Узливанца, тарана, штрудле с маком, насуво с кромпиром. Приказали су Буњевци њихову кухињу, а међу њима и Ана Војнић Кормиш која нам је открила тајну доброг „грава с дивеницом“ , односно пасуља с кобасицом, јела од ког су паори имали снаге да раде по цео дан на њиви. Ипак, кувало се у специјалним приликама, јер се дивеница није јела сваки дан, вели Ана.
Сазнали смо и која је тајну бакиних колача и традиционалне пите с вишњама које је за ову прилику припремила Стана Матош из Мале Босне. Била је ово прилика и да се пробају шкембићи, који се сада све ређе срећу у ресторанима. Није увек тако било, присећа се куварица у пензији Зорка Мамужић, на чији су специјалитет долазили аутобусима у Суботицу. Ипак, како је пореклом с Југа Србије, у ово буњевачко „ило“ додаје и ајвар.
Главна звезда фестивала био је вероватно најпознатији буњевачки специјалитет – тарана с кобасицом, која се и ове године кувала навелико, а домаћице су је ручно месиле последњих месец дана. Како поручују из Буњевачког културног центра „Бајмок“, циљ ове маниефестације је да се очува традиција и заборављена јела пренесу на млађе генерације, као и да постану заштитни знак Бајмока.
Да су овакве манифестације од изузетног значаја за очување идентитета и приказивање мултикултуралности и мултиконфесионалности, потврђују и Министарства за људска и мањиска права.
Фестивал буњевачких јела организује се по 17. пут у оквиру „Дана буњевачке културе“. vojvodjanski.com
Фестивал буњевачких јела организује се по 17. пут у оквиру „Дана буњевачке културе“.
vojvodjanski.com