cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Кадарка обележила двадесет година

 Удружење виноградара и воћара “Кадарка” из Бајше данас је обележила двадесет година постојања, иако су основани 2002. године, те фактички постоје двадесет и две, услед пандемије, обележавање овог јубилеја организовали су данас.

“Кадарка постоји двадесет и две године, али због минуле две и пандемије која нас је снашла, тек смо ове године у могућности да обележимо две деценије постојања. Због ентузијазма неколицине Бајшана и љубави према вину и виноградима, који је део наше свакодневице, основано је ово удружење и зато смо у могућности да уживамо у томе што нам је дало ово небо и равница” - објашњава Карољ Лацковић, председник савета МЗ Бајша и члан удружења, те додаје да је у Бајши некада било 50 ха под виноградима, али је данас остало нешто испод 10 ха, мада млади преузимају иницијативу и има изгледа да се врати на старо.  

 

 Уз добро расположење и музику, обилазили су се бајшански виногради који су допринели и развоју туризма овог насеља. Дегустација надалеко познатог бајшанског вина довела нас је и до винограда породице Менђан у којем је, између осталог, и сорта стара сто година, познатија као Чучавац. У овом винограду расте и Жупљанка, сорта грожђа која је пореклом из Србије, а једино се у Бајши може наћи у овом винограду. Председник удружења и домаћин Карољ Менђан за нашу редакцију прича како је њих неколико отишло у Стару Моравицу, када су они оснивали своје виноградарско удружење, те су годину дана били чланови тог удружења. 2002. године су се договорили да оснују Кадарку у Бајши.

“На почетку нас је било преко 100 чланова, али нису укључивали само виноградаре, већ воћаре и поврћаре. Сада нас око педесетак гаји винограде и морам признати да је то веома захтеван посао. Знате како стари кажу, виноград захтева да му кажеш добро јутро и лаку ноћ” - истиче Менђан и наглашава да иако је суша учинила да се смањи количина грожђа, јер није било кише преко два месеца, те сада када је пало око 20 л било је касно, Бајшани ипак могу да кажу да су задовољни својим виноградима.

Дружење је започето у дворишту МЗ Бајша, а онда су се трактором уз песму упутили према винском путу и показали гостима лепоту бајшанских винограда. Подсећамо да је ове године у оквиру дана села одржано и прво Међународно такмичење вина у Бајши, које је организовало ово удружење и вински ред Телечке висоравни “Агиос Димитриос”, који тимски раде да Бајша у свету вина заузме високу позицију. Дружење се завршило у дворишту МЗ Бајша где су сви присутни уз добро вино и музику пробали бајшански паприкаш.

IC/TK

 

sr_RS
sr_RS