cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Градоначелник Бакић: Град Суботица наставља са политиком подршке породици и родитељству
На данашњој, 38. редновној седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, одборници су, у обједињеној расправи, једногласно, са 54 гласа за, донели Одлуку о праву на накнаду укупних трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач Град Суботица, као и Одлуку о праву на накнаду дела трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице на територији града Суботице. Градоначелник Суботице Стеван Бакић, на чију су иницијативу ове одлуке усвојене на Градском већу и упућене Скупштини на усвајање, изјавио је да је доношење ових одлука изузетно важно и за наша најмлађе суграђане, и за њихове родитеље.

„Град Суботица наставља са политиком подршке породици и родитељству. Одлуком о праву на накнаду укупних трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач Град Суботица, Град је у потпуности преузео све трошкове боравка за више од 4.500 деце у Предшколској установи ’Наша радост’ и вртићима при основним школама у Чантавиру и Ђурђину. Другом одлуком, која се односи на право на накнаду дела трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице на територији града Суботице, Град ће суфинансирати део трошкова за децу у верификованим приватним предшколским установама у износу од 10.000 динара. Параметри за стицање овог права били су да су родитељи деце држављани Србије, да су оба родитеља запослена и да њихова укупна месечна примања не прелазе 200.000 динара“, истакао је градоначелник Бакић. Додао је да је усвајање ових одлука још један велики искорак у области социјалне заштите.

„Наш град, познато је, већ плаћа услуге од персоналних асистената до дневног боравка за децу и младе ометене у развоју, помоћи трудницама и мајкама за рођење првог детета, као и услуге становања уз подршку, где је Суботица други град у Србији, после Новог Сада који је од 1. јануара увео ту услугу. И доношење ових одлука у складу је са националном политиком подизања наталитета у Републици Србији, али и  подизања стандарда младих брачних парова и квалитета живота. И у наредном периоду ћемо наставити са доношењем овако добрих одлука. Када је реч о најмлађима, наш следећи корак је реконструкција објеката у којима ће боравити, а сагледаћемо и могућност проширења капацитета, јер је и недовољан смештајни капацитет показатељ да је беба све више. И Град Суботица, и Република Србија ће урадити све да се смештај обезбеди“, нагласио је градоначелник Бакић. Упитан да ли ће – с обзиром на то да се за скупштинском говорницом чуло да ће ове године за реализацију ове мере у пракси бити потребно око 165 милиона динара – ова мера бити орочена на годину дана, или ће се тражити простор у буџету да то буде право које ће родитељи моћи да остварују и у наредним годинама, градоначелник Бакић је рекао да су све одлуке које доноси – системске.

„Ова одлука није донета да би се укинула за годину дана, јер онда нисмо ништа урадили. Та одлука може само додатно да се оснажи, поготово по питању субвенције за верификоване приватне вртиће са, како сам рекао и у обраћању за скупштинском говорницом, 10.000 динара на 20.000 динара. Уосталом, знате како је - стечено право се тешко укида“, закључио је градоначелник Стеван Бакић. Поред ове две одлуке, одборници су са 53 гласа за прихватили Извештај о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. јуна 2023. године. Градоначелник Бакић је, тим поводом, обраћајући се одборницима, рекао да жели да похвали све запослене у локалној самоуправи који су допринели да буџет за 2023. годину буде сјајно  испланиран и у рекордних један одсто прецизно реализован у првих шест месеци.

„За успех су заслужни моји сарадници, а одговорност је само моја, принцип је којим се водим кроз свој радни век, посебно од када се налазим на руководећим местима. Поносан сам што Град Суботица већ трећу годину за редом има стабилне финансије, стабилан буџет, а посебно сам поносан што смо сви заједно успели да га планирамо опрезно, да га реализујемо дисциплиновано и што смо увек имали реална средства за све оно за шта смо се определили“, казао је, између осталог, градоначелник Стеван Бакић. У периоду јануар-јун 2023. године буџет Града Суботице располагао је са средствима у висини од нешто више од 4,58 милијарди динара, што износи 49,23 одсто планираног годишњег обима, а остварење је за 21,17 одсто веће од прошлогодишњег остварења у истом периоду.

Инфо: subotica.rs

sr_RS
sr_RS