cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Суботица добила више од 17.000 нових плавих канти
Суботица ће добити додатних 17.230 плавих канти и 35 контејнера, што је омогућио уговор о коришћењу опреме за сакупљање и рециклажу отпада који је градоначелник Стеван Бакић закључио са покрајинским секретаром за урбанизам и заштиту животне средине, Немањом Ерцегом. Бакић је такође најавио и реконструцију Биковачког пута који води до Регионалне депоније. Плаве канте запремине 120 литара до сада су имали само становници Палића, а сада ће их добити и они у другим деловима града, односно двокантни систем стиже у више од 17.000 домаћинстава, а Суботица је добила и зелене контејнере за комунални отпад запремине 1100 литара.

„Добијањем ове опреме уводимо нове кориснике у систем прикупљања комуналног отпада и имаћемо квалитетнију заштиту животне средине, већи комунални ред и лакше одвожење комуналног отпада“ – оценио је градоначелник Бакић. Давањем плавих канти на коришћење у Суботици је заокружена примарна сепарација комуналног отпада, што ће поспешити рад Регионалне депоније, повећати степен искоришћености и друге обавезе из поглавља 27, закључио је покрајински секретар, Немања Ерцег.

„Желим да нагласим да планирамо у буџету за 2014.годину да определимо нова средства за такође опрему за сакупљање, а у овом случају желимо да јединице локалне самоуправе са територије АП Војводине потпомогнемо за куповину камиона аутосмећара и на тај начин дамо нови квалитет, односно потпомогнемо тамо где недостаје ова опрема, да буде опремљенија свака јединица локалне самоуправе, свако предузеће, мораћемо из године у годину да улажемо у ову опрему“ – додао је Ерцег. Бакић је подсетио и да је Регионална депонија на Бикову прошлог новембра добила и интегрисану дозволу, чиме је стекла могућност да поред комуналног отпада у наредних 10 година управља и са неопасним индустријским отпадом, те најавио реконкструкцију и проширење Биковачког пута вредну 450 милиона динара.

„То значи да ће поред квалитетнијег и безбеднијег саобраћаја, доћи и до лакшег транспорта комуналног и индустријског неопасног отпада од града до Регионалне депоније“. Ерцег је уговор о давању на коришћење опреме за сакупљање и рециклажу отпада, односно зелених канти и контејнера потписао и са представницима општина Бачка Топола, Сента, Мали Иђош, Чока и Нови Kнежевац, које такође гравитирају Регионалној депонији.

Инфо: vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS