cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Стручњаци упозоравају на бројне инфекције које можемо добити на јавним купалиштима
Купање на базену или оближњем језеру чини се као идеалан спас од летње жеге. Ипак, стручњаци упозоравају на бројне инфекције које можемо да добијемо на јавним купалиштима – од оних мање опасних, попут пролива, повраћања или дерматитиса, али и неких много опаснијих, попут менингитиса. Нарочито су опасне стајаће воде, у које по савету лекара, никако не треба да улазимо уколико у њима има зелене скраме.

Иако се у базенима вода дезинфикује хлором, када је превише купача то тада није довољно, будући да се већина не тушира пре уласка у воду, чиме се уносе и бројне нечистоће, објашњава епидемиолог др Небојша Бохуцки. Зато је на првом месту савет обавезно туширање пре уласка, ношење папуча до уласка и да када пливамо покушамо да избегнемо гутање воде.

- Када говоримо о базенима, у првом реду опасни су вируси, а потом бактерије и микроорганизми. Исто тако када изађемо, важно је да се истуширамо, идеално би било сапуном и да корситимо свој пешкир - наводи др Бохуцки. За разлику од базена, језерске воде представљају далеко већи ризик по здравље и то из врло једноставног разлога – јер се у њима никад не ради дезинфекција - прецизира др Бохуцки.

У исто време, она су природна станишта за читав низ животиња, нарочито ноћу када долазе пре свега глодари који у воду уносе читав низ патогених организама.

- Значи када смо у језерској води, нарочито треба да водимо рачуна да ову воду не гутамо, потом да нам вода не уђе у ушни канал, јер може доћи до инфекције, можемо добити и иритацију ока, односно коњуктивистис, а када изађемо, пошто нажалост, по правилу не можемо да се истуширамо, та вода остаје на нама и може доћи до дерматитиса. Нарочито је опасано ако имамо повреде, ситне ране, Без обзира да ли смо се купали у базену или у језеру, када микроорганизми уђу у наш организам, а након периоду инкубације који може да буде веома кратак, могу да се јаве и први симптоми, попут пролива и повраћања. У ретким случајевима, вируси могу да изазову и запаљење мозга. „Клиничка слика је веома разнолика, а оно што је ретко али се нажалост ипак дешава, то је да овакви микроорганизми, у првом реду вируси, могу да узрокују менингитис- запаљење овојнице мозга, тако да у летњем периоду бележимо повећан број менингитиса. Дакле, сваки пут када осетимо одговарајуће тегобе након боравка на купалишту, нарочито ако настаје фебрилност, односно повишена телесна температура и она траје неко време, свакако треба да се јавимо за лекарску помоћ - јасан је наш саговорник.

Наш саговорник поручује и да уколико у језеру видимо зелену скраму, никако не улазимо у воду, јер је реч о модро-зеленим алгама које су токсичне, и због којих може да ђође до интоксикације и веома озбиљне клиничке слике.  

извор: ТВ Суботица

sr_RS
sr_RS