cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Председник Скупштине града др Балинт Пастор отворио Фестивал „Шокадалом“ на Палићу
Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) данас је, на Палићу, свечано отворио Фестивал народних игара и народне музике „Шокадалом“, који се одржава на палићкој Великој тераси. Обраћајући се присутнима на отварању овог дводневног фестивала, он је рекао како ову традиционалну манифестацију по десети пут организује Уметничко удружење талената „Талентум“, из Суботице, да му је драго што се одржава управо на Светски дан сецесије и да је мало места на свету где човек на тако малом простору може видели толико сецесијских објеката као на Палићу: Водоторањ, Велика тераса, Женски штранд, Музички павиљон, Спомен-чесма.  

„И овај фестивал је једна од манифестација која обогаћује туристичку и културну понуду Палића и Суботице. А како се повезује сецесија са народном музиком и народним играма? Ремек дела Марцела Комора и Дежеа Јакаба, драгуљи архитектуре у мађарској варијанти сецесије носе мотиве мађарске народне уметности. Драго ми је што Палић може толико тога да понуди туристима и што током летње туристичке сезоне, овде на Палићу, сваког викенда имамо неку културну или спортску манифестацију”, истакао је др Балинт Пастор.

Током фестивала публика је имала прилику да ужива у богатом програму који су приредили народни плесни ансамбли. Јуче поподне, поред осталих учесника, сјајан концерт за малишане и младе, али и наше старије суграђане приредио је мађарски ансамбл „Алма“, а публици се данас одличним наступом представио и суботички бенд „Духај“. Уметничко удружење талената „Талентум“ основано је 2013. године и осмишљено је са циљем да децу и младе упозна са различитим уметничким гранама: певање, музика, плес, драмске уметности и традиционални фолклор. Примарни циљ удружења је развијање креативних компетенција кроз специјалне методе едукација.

Инфо: subotica.rs

sr_RS
sr_RS