cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Министар Томислав Момировић и градоначелник Суботице Стеван Бакић оштро осудили вандализам на Биковачкој петљи и Палићу
Поводом оштећења светлећих натписа са називом града Суботице на мађарском језику на јужном улазу у град Биковачкој петљи и северном улазу на Палићу у ноћи између 2. и 3. септембра,  министер унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић у име Владе Србије и градоначелник Суботице Стеван Бакић оштро су  осудили овај, како су рекли вандалски чин.

„Овом приликом најоштрије осуђујем тај чин вандализма, који није достојан града Суботице  и њених грађана. То је чин где починиоци покушавају да наруше историјски добре односе Срба и Мађара и овом приликом апелујем на све  грађане Суботице да не наседну на те провокације“, нагласио је Стеван Бакић. Како је напоменуо Стеван Бакић 26. јула текуће године  догодио  се вандализам такође на Биковачкој петљи али су том приликом била оштећена слова на ћириличном натпису града Суботице. „Законски је све урађено али сам ја као један одговоран човек који обавља одговорну функцију, прву функцију овог града урадио све да то не добије негативне конотације како одређени појединци то не би искористили и унели немир међу грађане Суботице с обзиром да је Суботица вишенационална средина, јер такве испаде и чинове вандализма појединци желе да искористе ради медијске промоције и стицања политичких поена“, рекао је Стеван Бакић.

Он је апеловао на све политичке чиниоце да посебно обрате пажњу приликом изјава, објава на разним порталима, писаних изјашњења и томе слично у ком  контексту ће да се обрате, какве ће констатације  да изведу, јер како је рекао „сви треба да дамо допринос да заштитимо све наше грађане како појединци који раде овакве грозоте не би постигли оно што желе, а то је да дестабилизују град Суботицу, да дестабилизују државу Србију“.

„Било је ових дана свакаквих изјава, неких неодмерених констатација, и зато апелујем на политичке чиниоце да то не чине. Грађани треба да знају да су све службе на терену, прикупљају доказе и за сада све иде у правцу да су починиоци и првог вандализма и овог из протеклог викенда  исти и биће изненађења  поготово за неке који су мало пожурили с објавама“, истакао је Бакић. У име Владе Републике Србије министар Томислав Момировић осудио је овај вандалски чин, акт уперен пре свега против безбедности и интереса Републике Србије.

„Ово је нешто што је потпуно неприхватљиво, што не сме да се  толерише и уверен сам да ће сви грађани Суботице, сви грађани Србије ово превазићи и да ћемо преко овога прећи као да се и није десило.  Могао бих заиста дуго да причам о томе колико је Мађарска подржала Србију у претходном периоду и када су у питању наши интереси на Косову и Метохији, када су у питању наши интерси у Босни и Херцеговини, могао бих да причам о великом броју инвестиција, о брзој прузи, о прузи Сегедин - Суботица, о расту економске везе наше  две државе али овде није чак ни то у питању, овде  су у питању грађани Републике Србије подједнако Срби и Мађари, наша заједничка  будућност. Много смо урадили претходних година на инклузији мањина у нашој  земљи и ове ствари не смеју да баце сенку на интенције Владе Републике Србије када причамо о јединству свих грађана јединству на целој територији наше државе“, истакао је Томислав Момировић.

Упитан од новинараке  Н1 да прокоментарише саопштење Лиге социјалдемократа Војводине у коме се каже да Српска напредна странка и њен коалициони партнер Савез војвођанских Мађара  наративом и својим политикама доприносе оваквим немилим догађајима, као и о најављеном наступу Мирка Пајчина познатијег као Баја Мали Книнџа у оквиру манифестације „Завичајни дани“ градоначелник Стеван Бакић је одговорио да „о изјавама одређених политичких групација не бих заиста губио време, јер у прилогу онога што су саопштили нису дали ниједан аргумент и не бих да се бавим тим стварима“. „Нажалост било је појединаца који су својим прозивкама најавили овај вандалски чин. Нема ту хушкачке политике Српске напредне странке, одређени који дају изјаве како је  Српска радикална странка пресвучена у Српску напредну странку имају за свог  коалиционог партнера човека који има преко 100 слика са шубаром и четничком кокардом и уопште му то не смета  али му смета СНС и смета му Александар Вучић. То је мржња  према Александру Вучићу из немоћи, јер не може у наредна три живота да буде Александар Вучић. О томе се ради“, подвукао је Стеван Бакић.

Инфо:  subotica.rs

sr_RS
sr_RS