cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Култура буди уснуле војвођанске сокаке: Бисер града Суботице

Градска библиотека једна је од најстаријих установа у Суботици. Ове године обележава 70 година од усељења у садашњу зграду, зграду Националне касине, коју је пројектовао архитекта Ференц Рајхл. У знаку јубилеја реализовани су различити догађаји. Одржане су манифестације „Вечери завичајне историје” и изложба из докумената и фотографија везане за зграду Националне касине, под називом „Зграда Библиотеке као бисер суботичке културе 70 година“. Поводом јубилеја, Библиотека је расписала и конкурс за најбољи есеј за ученике средњих школа.

Бисер суботичке културе

Градска библиотека Суботица,  постоји већ 133 годинe.  Једна је од најстаријих установа у Суботици. Ужива статус културног споменика од великог значаја.  Зграда Библиотеке је изграђена на месту стогодишње курије породице Скендеровић у необарокном стилу. Матична је установа за подручје Суботице, Бачке Тополе и Малог Иђоша. Библиотека корисницима пружа услуге на Позајмном, Дечијем, Научном и Завичајном одељењу. Још седам активних огранака постоји на подручју Суботице и околине: у Александрову, Бајмоку, Чантавиру, Новом Жеднику, на Палићу, у Старом Жеднику и у Таванкуту.

Бисер културе- чувар књига

Иако је мењала место и неколико пута пресељена из зграде у зграду , суботичка библиотека чува веома вредне и ретке књиге. У свом поседу има изузетно богату Збирку старе и ретке књиге, међу којима су и 6 инкунабула − књиге из XВ века−, а већим су делом из личних библиотека библиофила Винцеа др Зомборчевића (Др. Винцзе Зомборцсевицс, 1810 − 1900) и Исидора Милка (Милкó Изидор, 1862 – 1907), односно Иштвана Ивањија и других наших угледних суграђана. Јединице старе и ретке књиге третирају се као културно добро, заштићене су и корисницима се презентују на посебан начин. Такође, овде се чува и 166 књига из XVI века, 222 књига из XVII века.

У корак са временом

Градска библиотека Суботица се у протеклом периоду проширила и захваљујући Фонду „Бетлем Габор” (Бетхлем Гáбор Алап) из Мађарске, а по налогу Секретаријата за националну политику Владе Мађарске, добила је нове просторије, које укључују читаоницу, двоспратну дворишну новоградњу, у којој ће моћи да се претражује дигитализован материјал, али ће служити и за истраживачки рад, као и за едукативне програме и културалне манифестације, односно за унапређење процеса дигитализације. Један део библиотечког материјала је већ дигитализован и можете га пронаћи на следећем линку: https://digitalna.subiblioteka.rs/account/login

Јубилеј

Поводом 70. годишњице реализоване су различите активности. Једне од њих су и традиционално расписивање конкурса за најбољи есеј,као и акцијско учлањење, која је још увек у току. Љубитељи лепе речи имају прилику да се у периоду од 9. до 23. октобра у Библиотеку учлане по акцијској цени  од 500 динара. Акцијско учлањивање за средњошколце почиње од 2. октобра и до краја месеца.

Када је реч о конкурсу за најбољи есеј, односио се на ученике средњих школа. Заинтересовани су могли конкурисати писањем наративног, описног или дескриптивног есеја од 3-5 страница и то на следеће теме: 1. „Библиотека мог града – моја библиотека” (приповедни, наративни есеј); 2. „Зграда Националне касине у књижевности“ (описни есеј); 3. „Зграда Градске библиотеке Суботица, која 133 године ствара историју“ (дескриптивни есеј). Најбоља 3 изабрана рада биће објављена у електронском јубиларном каталогу Градске библиотеке Суботица поводом серијала обележавања 70–годишњег јубилеја. На овај начин негује се лепа реч и праве вредности, а ради се и на представљању младих талената.

Марија Живановић

 

          

 

sr_RS
sr_RS