cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Представљена антологијска едиција „Десет векова српске књижевности 14. коло”

У Српском културном центру „Свети Сава” у Суботици  крајем октобра одржано је књижевно вече, на коме је представљена антологијска едиција „Десет векова српске књижевности 14. коло”. Ово је само једно у низу књижевних вечери које СКЦ "Свети Сава" организује, са циљем неговања писане речи, популарисања писаца и њихових дела, али и афирмације младих који желе да се баве писањем.

Када је реч о антологијској едицији „Десет векова српске књижевности 14. коло”, важно је напоменути да  ће имати преко 200 књига и обухвата књижевност од 12. века до писаца савременог периода. Антологија је покренута у Издавачком центру Матице српске 2010. године. Главни уредник едиције је српски књижевник, редовни члан САНУ, академик Миро Вуксановић. Уређивачки одбор чине професори Универзитета у Београду и Новом Саду, а 14. коло ове антологијске едиције у Суботици је представила  др Јелена Марићевић Балаћ.

С обзиром на то да је био спречен да присуствује овој књижевној вечери, академик Миро Вуксановић је послао писмо намењено Суботичанима, у коме је навео да је, између осталог, ова антологија највећи издавачки подухват по броју књига и броју обухваћених векова, у историји српске литерературе.

"Објављени текстови су најбољи, или најзначајнији из времена њиховог првог објављивања, из свих столећа, од 12. до садашњег, али то није успостављање канона, јер такав начин предочава како се свуда, на свим облицима српског језика стварала као целина књижевност једног народа", навео је Вуксановић и додао да све похвале припадају писцима.

О антологијскј едицији „Десет векова српске књижевности 14. коло, др Јелена Марићевић Балаћ је истакла да је овим издањем српска култура добила много и да јој је драго што је она добила прилику да буде део ове приче.

 14 коло обухвата дела:

 

Борислав Радовић приређивач др Марко Аврамовић,Љубивоје Ршумовић приређивач проф. др Зорана З. Опачић,

Давид Албахари приређивач Драган Бабић,

Радослав Петковић приређивач мср Нина Живковић, Жарко Васиљевић.

Душан Васиљев приређивач др Бојана Поповић, Александар Вучо.

Душан Матић приређивачи др Драгана Бедов и др Жељка Пржуљ, Милан Дединац.

Марко Ристић приређивач мр Биљана Мичић,

Скендер Куленовићприређивач др Срђан Орсић,

Арсен Диклић приређивач др Милица Алексић,

Бранко В. Радичевић приређивач мр Милан Громовић.

 

 Едицију је подржала покрајинска влада Војводине, Министарство културе и информисања Републике Србије, град Нови Сад, а медијски покровитељ је Радио телевизија Србије.

 

 Марија Живановић

 


sr_RS
sr_RS