cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Иванишевић о новом студијском програму на Економском факултету у Суботици намењеном планирању ресурса у привреди
Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић одржао је данас конференцију за медије поводом расписивања конкурса за упис полазника Кратког програма студија Економског факултета у Суботици под називом „Имплементација ЕРП система“, који је намењен сектору привреде и предузетништва за планирање ресурса у корпорацијама.  

Овај студијски програм се реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.   Иванишевић је истакао да је ресорни секретаријат издвојио 20 милиона динара како би што већи број људи био усмерен ка сектору информационо – комуникационих технологија, те да овај програм обуке није предвиђен за стицање основних вештина, већ је намењен јасно профилисаним лицима и да је настао на основу потреба ИТ индустрије.  

Мењамо тежиште Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на улагање у људе, јер мислимо да је то будућност којој би требало да се посветимо. Нови Сад је седиште ИТ индустрије на Балкану, те смо са компанијама у овом сектору конципирали програм који ће нам указати на то шта је потребно да неко заврши како би био запослен. Хоћемо на овај начин да образујемо висококвалификовани кадар, те је Секретаријат  креирао овај програм заједно са Економским факултетом у Суботици. То јесте синергија факултета, ИТ индустрије и Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, да бисмо се кретали ка већој запослености у ИТ сектору“, рекао је Иванишевић, те подсетио на то да је данас приметна историјски ниска стопа незапослености на територији целе АП Војводине, али да још увек недостаје радне снаге у специфичном сектору услуга.  

Иванишевић је нагласио да ће у наредној години овакав вид преквалификације и доквалификације бити усмерен, поред ИТ индустрије, и на сектор туризма и угоститељства, коме недостаје квалификована радна снага и специфичне струке. Поводом чињенице да су данашњој конференцији присуствовали директори и представници менаџмента компанија у секторима за људске ресурсе, у домену информационо – комуникационих технологија и ИТ индустрије, а део су овог пројекта, и с обзиром на то да је исход пријем одабраних полазника на стручну праксу, Иванишевић је навео да је идеја да што већи број полазника заврши овај студијски програм како би се што више њих одмах запослило.  

Креирамо наше конкурсе искључиво према потребама привреде, било да су то ЕРП системи, одређени програмски језици, или други елементи у ИТ индустрији, јер хоћемо да запослимо те људе одмах по завршетку обуке и да они буду добро плаћени“, додао је секретар Иванишевић.   Према речима декана Економског факултета у Суботици проф. др Небојше Гвозденовића, овај кратки програм студија је конципиран тако да носи 30 ЕСПБ бодова, одвијаће се у току једног семестра, озваничен је од стране Националног савета за високо образовање, а полазници ће кроз званичну институцију добити сертификат као имплементатори ЕРП система.  

,,Компаније које су део овог програма ће имати одређен број полазника, па ће тако ’M&I Systems’ имати десет полазника, ’Orion Solutions’ три, ComData’ и ’Inspira Group’ по два полазника. Имаћемо укупно 17 полазника и надам се да је ово само почетак и отварање једног новог пута и за Економски факултет, који на овај начин креће у дубљу сарадњу са привредом, и за компаније које би требало да нам се обрате и укажу на то шта им је потребно да заједно осмислимо и друге кратке програме студија“, рекао је декан Гвозденовић.  

Руководилац Кратког програма студија је проф. др Предраг Матковић. Овај струковни програм је осмишљен тако да прати савремене концепте и трендове тржишта који укључују вештачку интелигенцију, интелигентну аналитику и аутоматизацију процеса, те савремене стратегије у пословању и пословним процесима, а компаније које учествују у његовој реализацији активно спроводе дигиталну трансформацију пословања, унапређујући свој рад, и захтевају адекватна стручна лица и профиле запослених, који ће бити у стању да прате модернизацију пословања и учествују у имплементацији нових критеријума и радних задатака.  

sr_RS
sr_RS