cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Аутоматско очитавање водомера ускоро у Суботици
Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ почело је пре две године са експерименталним увођењем даљинског очитавања водомера. Прва искуства су позитивна, будући да је реч о веома прецизном мерењу потрошње воде у реалном времену, а примењују се два техничка решња: путем радио таласа и ГПРС-а. Kако поручују надлежни, идеја је да се прво покрију највећи потрошачи: кућни савети и радни колективи, затим установе, док ће домаћинства остати последња.

Проблеми попут великих рачуна за воду због грешке у очитавању или због неприметног цурења на инсталацијама ускоро би требало да оду у прошлост, када аутоматско очитавање покрије цео град у наредним годинама. „Водовод и канализација“ је у пробној фази, а тестирају се два решења: ултразвучни ГПРС водомери који једном дневно шаљу сатну потрошњу, као и „Лора“ систем који функционише тако што се на водомер постави модул који шаље податке путем антене, објашња Петар Пижурица, извршни директор за сектор производње.

Kако наш саговорник наводи, „Лора“ систем није до сада ни био могућ са старим водомерима, због чега су пре три године почели да постављају прецизније и модерније, који имају могућност уградње модула и даљинско очитавање у будућности. Приоритет ће бити највећи потрошачи, али се систем тестира и у кућама. На око 250 аутоматизованих водомера, колико је до сада постављано, искуства су позитивна и очитавање је 95 посто. За сада ће овај процес тећи поступно у складу с финансијским могућностима предузећа, а ако неко баш жели даљинско очитавање може да поднесе молбу али ће онда сносити трошкове, истиче Пижурица.

Надлежни напомињу да ће у већем обиму моћи да финансирају даљинско очитавање тек кроз две године, када им истекне кредит за Фабрику воде 2, а да ће до тада, све водомере које мењају у законском року, мењати за оне новијег типа.

Инфо: vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS