cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Градоначелнику Стевану Бакићу предат хлеб од новог рода пшенице

На суботичком Тргу слободе одржана је централна свечаност „Дужијанце 2023”, традиционалне светковине достојанства, поноса и захвалности која се поводом завршетка жетелачких радова у овом граду организује по 113. пут. Овогодишња бандашица и бандаш, Суботичани Дуња Шимић и Петар Вукманов Шимоков, предали су градоначелнику Суботице Стевану Бакићу хлеб од новог рода пшенице. Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима, рекао да традиција и обичаји у животу једног народа, поред језика и религије, вероватно најпресудније утичу на стварање и очување етничког идентитета те заједнице и да управо „Дужијанца”, као светковина настала у породичним круговима на овдашњим салашима, од давнина испуњава једну од својих најзначајнијих улога, а то је чување идентитета народа са ових простора.

„'Дужијанца' има своју историју, своју вредност, има своје богатство, духовност, религиозност. Она је захвалност Богу за завршетак жетве и плодове земље и похвала човеку и његовом раду. 'Дужијанца’, симболично, садржи и најзначајније особине житеља Суботице, али и целе Аутономне покрајине Војводине. И зато је данашњи дан, између осталог, и празник заједништва који осликава сву лепоту и разноликост овог дела наше земље“, казао је Бакић. Подсетио је да у Суботици, поред Срба, као већинског народа у Војводини и Републици Србији, живе и припадници више од 20 мањинских националних заједница, и истакао да је свака од тих заједница посебна, изузетно важна нијанса раскошног мултиетничког и мултиконфесионалог спектра у овом граду који, како је рекао, сви заједно, веома брижљиво чувамо. „И то, чињеница је, није само уобичајена политичка фраза, већ аутентичан живот који ми, не само у Суботици, него и у Војводини и целој Републици Србији, свакодневно живимо.

И у којем је националним мањинама, и формално, али и у пракси, обезбеђен највиши ниво права у култури, информисању, службеној употреби матерњег језика и свим другим сегментима друштвеног живота“, подвукао је градоначелник Бакић. Нагласио је да међусобно разумевање, заједнички рад и труд увек доприносе заједници и доносе добре резултате и да Град Суботица предузима све да заједништво, поштовање идентитета и уважавање посебности остану темељ сутрашњице и просперитета овог града.

 

sr_RS
sr_RS