cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Добитник Покрајинске награде „Михајло Пупин“ Радмила Ракин Мартиновић

Комисија за доделу Покрајинске награде и покрајинских признања једногласно је одлучила да је добитник овогодишње Награде „Михајло Пупин“ магистар Радмила Ракин Мартиновић, редовни професор на Академији уметности и директор Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду од 1996. године. Дипломирала је 1984. године на Академији уметностигде је 1987. стекла и звање магистра уметности – уметничка дисциплина флаута. У досадашњој уметничкој каријери имала је преко две стотине солистичких и камерних концерата, а посебну пажњу посветила је извођењу дела домаћих аутора, нарочито из Војводине. Учествује на најзначајнијим манифестацијама широм Европе. Комисија је донела одлуку и о највишим признањима која се додељују у областима привреде, културе, образовања, спорта, равноправности полова и људских и мањинских права.

Покрајинско признање у области образовања „Ђорђе Натошевићˮ додељено је Марти Киш Бутерер из Новог Сада, уметници и наставници ликовног васпитања у пензији. Дипломирала је 1984. године на Академији уметности у Новом Саду, смер сликарство. Од 1997. је члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине. Покрајинско признање у области привреде „Лазар Дунђерскиˮ добила је компанија „Техномаркет“ у Панчеву, друштво са ограниченом одговорношћу, специјализовано за производњу алуминијумских конструкција које се користе у грађевинарству. Добитник Покрајинског признања у области културе „Ференц Фехерˮ јесте Академско друштво за неговање музике „Гусле“ у Кикинди, основано 1876. године. Покрајинско признање у области спорта „Момчило Тапавицаˮ припало је баскеташу три на три Страхињи Стојачићу из Новог Сада. Са репрезентацијом Србије освојио је златну медаљу на Светском првенству и Европском купу 2022. године. Са својим баскеташима освојио је и Европско првенство 2023. године.

Покрајинско признање у области равноправности полова „Милица Томићˮ додељено је председници Удружења жена „Великоселке“ Драгани Ђурђевић из Банатског Великог Села. „Великоселке“ се баве израдом народних ношњи, а од 2015. године брину о Завичајној кући, која је симбол досељавања становника из Босанске Крајине у Војводину након Другог светског рата. Јелена Јовановић из Новог Сада добитница је Покрајинског признања у области људских и мањинских права „Људевит Мичатек“. У свом досадашњем раду остварила је изузетне резултате у областима образовања, становања, запошљавања, као и очувања историје, културе и традиције ромске националне мањине. Покрајинска награда „Михајло Пупин“, као и покрајинска признања, биће уручени 25. новембра на свечаности поводом Дана присаједињења Војводине Србији. Покрајинско признање „Људевит Мичатекˮ биће уручено 10. децембра, на Међународни дан људских права.

 

sr_RS
sr_RS