cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Чувари културног наслеђа војвођанских Мађара „A vajdasági magyarság kulturális örökségének Őrei„
Мађарски гулаш  

Мађарска кухиња позната је по својој разноврсности, богатству укуса и дубоким историјским коренима. Традиционална мађарска јела представљају прави спој аутентичних зачина, што их свакако чини препознатљивим.  У центру мађарске гастрономије налази се месо, зачини (поготово паприка), као и разне супе и густи јела која су идеална за хладније месеце.   Често се може прочитати да историја гулаша датира још из доба номадских Мађара, када су га припремали у великој котловини на отвореном.  

Традиционална мађарска кухиња користи велике количине меса — најчешће свињског, говеђег и живине. Риба је такође важан део сваке кухиње, посебно у области око река Дунав и Тисе. Мађарска је позната по употреби паприке, која је саставни део готово сваког јела.    Једно од најпознатијих јела мађарске кухиње је мађарски гулаш. Налази се на менију сваког ресторана у Мађарској, али га припремају и домаћице на својим трпезама.  Традиционални гулаш се припрема од меса (најчешће говеђег или свињског), лука, паприке и зачина. Главни састојак који чини овај гулаш посебним је мађарска зачинска паприка, која му даје карактеристичну боју и укус. За припрему гулаша користи се и велика количина лука, који се дуго пржи до златно-смеђе боје, а затим се додају други састојци.

Процес припреме почиње пржењем лука на малој количини уља, а затим се додају комади меса. Месо се пржи са луком, а након тога се додају зачинска паприка, со и бибер. Јело се затим дуго кува на лаганој ватри, како би месо постало меко и апсорбовало све укусе. Традиционални мађарски гулаш је, у основи, густа чорба. Разлика у припреми овог гулаша у односу на друге земље је у томе што гулаш у Мађарској не садржи велики број додатних састојака као што су кромпир, тестенине или поврће. У Мађарској, гулаш се често послужује са хлебом, али може бити послужен и уз кувано тесто. 

Традиционални мађарски гулаш је јело које преноси дух Мађарске, дубоко укорењено у историји и култури овог народа. Својим богатим укусом и аромом, гулаш је много више од простог јела; он је симбол мађарске традиције, једноставности и љубави према добром храни и готово је сигурно да нема туристе који је посетио Мађарску, а да није пробао ово традиционални јело.  

Magyar gulyás  

A magyar konyha változatosságáról, ízgazdagságáról és mély történelmi gyökereiről ismert. A hagyományos magyar ételek az autentikus fűszerek igazi ötvözete, ami mindenképpen felismerhetővé teszi őket. A magyar gasztronómia középpontjában a hús, a fűszerek (főleg a paprika), valamint a különféle levesek és sűrű ételek állnak, amelyek ideálisak a hidegebb hónapokra.   Sokszor olvashatjuk, hogy a gulyás története a nomád magyarok idejére nyúlik vissza, amikor a szabadban egy nagy bográcsban készítették el.  

A hagyományos magyar konyha nagy mennyiségű húst használ fel – főként sertés-, marha- és szárnyashúst. A hal minden konyhának fontos része, különösen a Duna és Tisza környékén. Magyarország a paprika felhasználásáról ismert, amely szinte minden étel szerves része.   A magyar konyha egyik leghíresebb étele a magyar gulyás. Magyarországon minden étterem étlapján szerepel, de háziasszonyok is készítik az asztalukban. A hagyományos gulyást húsból (leggyakrabban marha- vagy sertéshúsból), hagymából, paprikából és fűszerekből készítik. Ennek a gulyásnak a fő összetevője a magyar paprika, amely jellegzetes színét és ízét adja.

A gulyás elkészítéséhez nagy mennyiségű hagymát is használnak, amelyet sokáig aranybarnára pirítanak, majd hozzáadják a többi hozzávalót. Az elkészítési folyamat úgy kezdődik, hogy kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húsdarabokat. A húst hagymával megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, sót és borsot. Ezután az ételt hosszú ideig főzzük alacsony lángon, így a hús puha lesz, és magába szívja az összes ízt. A hagyományos magyar gulyás alapvetően egy sűrű húsleves.Ennek a gulyásnak az elkészítésében a különbség más országokhoz képest, hogy a magyarországi gulyás nem tartalmaz nagyszámú további összetevőt, mint például burgonya, tészta vagy zöldség. Magyarországon a gulyást gyakran kenyérrel tálalják, de főtt tésztával is tálalhatjuk.

A hagyományos magyar gulyás egy olyan étel, amely Magyarország szellemét közvetíti, amely mélyen gyökerezik e nemzet történelmében és kultúrájában. Gazdag ízével és aromájával a gulyás sokkal több, mint egy egyszerű étel; a magyar hagyomány, az egyszerűség és a jó ételek iránti szeretet szimbóluma, és szinte biztos, hogy nincs olyan turista, aki úgy járt volna Magyarországon, hogy ne próbálta volna ki ezt a hagyományos ételt.

sr_RS
sr_RS