cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
За текуће поправке и одржавање објеката високообразовних установа опредељена 32 милиона динара
Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења представницима високообразовних установа чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина, на основу Јавног конкурса за суфинансирање текућих поправки и одржавање зграда, објеката, опреме и израду пројектно-техничке документације установа високог образовања.

„Укупно 32 милиона динара, опредељених овим конкурсом, обухватају два дела: 25 милиона за текуће поправке и одржавање, и 7 милиона за израду пројектно-техничке документације за изградњу фото-напонских електрана. ′Зелене технологије′, односно ′Зелени универзитет′, садржани су у Програму развоја АП Војводине до 2030. године, јер желимо да управо обновљивим изворима енергије смањимо потрошњу фосилних горива и ослањање на друге, мање еколошке изворе“, рекао је Милошевић.

Секретар је навео да ће, у оквиру овог пројекта, у текућој години бити урађена пројектно-техничка документација за све факултете Универзитета у Новом Саду, и изразио наду да ће се целокупна инвестиција исплатити за седам до десет година. „Покрајинска влада и факултети Универзитета у Новом Саду, а ускоро и високе школе чији је оснивач АП Војводина, партнери су на заједничком пројекту остварења једног вишедеценијског, вековног циља, а то је да допринесемо смањењу нивоа загађења и на тај начин искажемо нашу друштвену одговорност, како бисмо показали да смо део једне шире платформе која ради на квалитету живота свих нас“, истакао је професор Милошевић.

Како је навео, у остварењу тог циља планирано је партнерство са Градом Новим Садом и Министарством рударства и енергетике. „Предстоји нам инвестирање у изградњу фото-напонских електрана. За ову годину смо већ определили 40 милиона динара у те сврхе, али верујем, помало оптимистички, да до краја 2023. године можемо да очекујемо и  100 милиона динара за реализацију ове активности“, нагласио је секретар.  Деканица Правног факултета у Новом Саду проф. др Татјана Бугарски рекла је да је Покрајинска влада овим пројектом показала пример добре праксе који ће на Универзитету у Новом Саду остати забележен као значајан допринос заштити животне средине и одрживом развоју, као легат будућим генерацијама.

Декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Саша Марковић захвалио је на подршци Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, који је, према његовим речима, и овог пута препознао потребе факултета Универзитета у Новом Саду који се налазе ван седишта, чиме је опет подржана мисија човекољубља Педагошког факултета у Сомбору, дуга 245 година.

Ове године средства по поменутом јавном конкурсу добио је Универзитет у Новом Саду, 11 факултета чланица, и четири високе школе струковних студија чији је оснивач АП Војводина, у сврху израде пројектно-техничке документације за изградњу  фото-напонских електрана, али и за замену дотрајале столарије, санацију санитарних чворова и остале планиране активности поправки и одржавања објеката.  

sr_RS
sr_RS