cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Усвојени програми пословања јавних предзузећа
На данашњој, 31. седници Скупштине града усвојени су годишњи програми пословања 14 јавних предузећа и друштава са ограниченом одговорношћу - "Парк Палић" и "Регионална депонија". Усвојени програми пословања јавних предузећа За разлику од ранијих година, програми су усвојени на самом почетку године, те предузећа могу без проблема да врше своје делатности и реализују планирано.

- Велики посао је одрађен. Укупан збир позиција у 14 предузећа је скоро као ниво буџета Града Суботице. Предузећа су се придржавала смерница које је дала, са једне стране Република Србија, а са друге, Град приликом усвајања буџета. Наредног четвртка на Градском већу усвајаће се посебни програми предузећа који се тичу коришћења нова из буџета Града и на тај начин заокружиће се процес који се тиче пословања јавних предузећа – објаснио је Имре Kерн, заменик градоначелника. – Нису сва предузећа у истом положају, има оних који функционишу на бази издвајања Града Суботице, њима су остала средства на нивоу прошле године, није било могућности повећавања и они морају да нађу додатне изворе да нађ како би покрили повећање трошкова. Очекујемо подршку када је реч о инвестиицјама у путну, канализациону и водоводну инфраструктуру, јер предузећа не могу сама да обезбеде средства али имамо обећања да ћемо успети да их обезбедимо са других нивоа власти и конкурса.

Опозиција пак сматра да је ситуација генерално тешка и да је карактерише смањење финансијске снаге јавних предузећа.

- Све им се ограничава на нивоу прошле године, негде чак и мање од тога. Инфлација од 15.2 процената и сва поскупљења значе да је економска снага јавних предузећа далеко мања него проше године и то ће се одразити на квалитет њиховог рада и завршавање инвестиција – сматра Мирослав Милојевић из Покрета за грађанску Суботицу. – Надамо се да ће Аква парк и зграда Народног позоришта бити завршени како је и најављено.

Инфо: subotica.com

sr_RS
sr_RS