cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
У Војводини почиње са радом палијативна нега
Здравствени систем Војводине биће богатији за две нове делатности, пошто у оквиру Универзитетског Kлиничког центра Војводине (УKЦВ), односно у простору бивше Kовид болнице на Мишелуку, почиње организовање палијативног збрињавања болесника, а у рад се пушта и Одсек за ментално здравље у заједници.

У оквиру палијативног збрињавања пацијената адекватно ће се пружати медицинска услуга најрањивијим категоријама болесника, односно пацијентима оболелим од неизлечивих болести, док ће се истовремено пружати неопходна подршка њиховим породицама, а све у складу са најновијим светским стандардима. У функцији пружања палијативне неге у УKЦВ-у налазиће се 50 кревета за болеснике, уз обезбеђене додатне капацитете за активно укључивање чланова породице у процес лечења према препорукама најсавременијих водича за палијативно збрињавање. Захваљујући адекватном палијативном збрињавању пацијената, Војводина ће по први пут добити један такав вид здравствене заштите, који ће стандарде лечења подићи на потпуно нови ниво.

Одсек за ментално здравље у заједници обезбедиће виши ниво квалитета заштите менталног здравља са којим се савремена светска популација суочава, кроз пружање услуга и промоцију из домена менталног здравља и превенцију менталних поремећаја. На овај начин ће се пружати услуге пацијентима који због свог здравственог стања захтевају психолошку дијагностику, опсервацију, групну и индивидуалну психотерапију, радну терапију, као и психосоцијалну подршку у виду интервенција у кризним ситуацијама. Увођењем нових делатности у оквиру УKЦВ-а Покрајинска влада наставља континуитет улагања у подизање квалитета пружања медицинских услуга грађанима Војводине, јер ће се на овај начин значајно побољшати, како дијагностика и лечење, тако и превенција тешких болести, од којих, нажалост, све већи број људи оболева.

Инфо: vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS