cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Туристичко-културни потенцијал Бачке Тополе- Музеј коњарства у Зобнатици

Надомак Бачке Тополе, на свега пет километара удаљености од центра града,  налази се специјализована музејска установа- Музеј коњарства у Зобнатици. Јединствена је у Србији јер само на овом месту можете наћи предмете и документе из области коњарства и коњичког спорта. Музеј је део пољопривредног комплекса Зобнатица, а основан је 1896. године. Представници Музеја у Зобнатици кажу да сличан постоји само у Француској и Енглеској.

Музејски фонд садржи различите врсте документационе грађе, слике, карте, трофеје, пехаре и признања, као и друге предмете везане за историјат узгоја коња и коњичких спортова. Такође, у оквиру објекта налазе се предмети чак из римског доба. У питању је коњичка опрема али ту су и важни декрети који су кроз деценије и векове утицали на развој коњарства и мењали његову судбину. Препариране животиње, кочије, пратећи прибор, алат... све то чини богату музејску поставку у Музеју коњарства у Зобнатици.

     

Зграда музеја је сама по себи атракција. Саграђена је у облику потковице а простире се на чак 450 метара квадратних и састоји се од приземног хола и галерије. Поменути објекат реновиран је 1918. године. Осим спољашњости зграде, реконструисан је и ентеријер. Кроз нову и систематску организацију поставке, пројектовано је адекватно осветљење експоната и самог простора, а нови материјали и разни други детаљи комбиновани су са архитектонским елеменатима оригиналног здања.

Осим музеја у саставу ергеле и пољопривредног имања Зобнатица, налази се и уметничка галерија, основана 1995. године са продајним изложбама. На овом простору од 1947. године одржавају се и Уметничке колоније а чак два атељеа у склопу комплекса намењена су овој културној манифестацији.

Оснивање ергеле Зобнатица

Ергелу Зобнатица основао је 1779. године Бела Војнић, у жељи да створи коњарску оазу на Балкану. Међутим, Зобнатица је као идеална локација за узгој коња позната близу пет векова, али током 250 година дуге традиције кроз ергелу прогалопирали су многи коњи. Упамћена су имена Алвин, Проспектор, Генерал Житко, Авелин и неизбежни Казанова...сви они су били шампиони који су чувени печат са словом З носили на многим такмичењима и враћали се са ловорикама око грла.

Пехари освојени на многобројним тркама налазе се у оквиру сталне музејске поставке и говоре о делима и људима који су волели ове племените животиње и од њих стварали шампионе. Такоже, на прави начин иксоришћена је  јединствена природе у Бачкој равници где су створили прави рај за љубитеље коњичког спорта.

Пројекат „Породица Краи и култура Бачке Тополе“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.  

sr_RS
sr_RS