cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Стотине верника дочекало чудотворну икону из
Упркос киши и лошим временским условима, на стотине православних верника дочекало је јутрос, у храму Светог Некатрија Егинског, икону Пресвете Богородице Тројеручице која је стигла из манастира Хиландар, након чега је служена литургија. Стотине верника дочекало чудотворну икону из Хиландара Од данас у новоизграђеном храму на Прозивци налази се верни препис чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, који је недавно иконописан у Хиландару. Најпоштованију икону у Срба, која је стигла у пратњи монаха манастира Хиландар, дочекао је велики број православних хришћана.

- Много нам значи што је у наш храм унета чудотворна икона из Хиландара која доноси благослов целом граду и свим људима - прича старија Суботичанка - Ово је велики благослов не само за народ у Суботици, већ у целој Србији. Пресрећан сам што је Тројеручица стигла баш у Суботицу, односно у храм Светог Нектарија Егинског - надовезује се средовечни господин ког смо јутрос срели у новоизграђеној цркви. Изградња Храма Светог Нектарија Егинског почела је 2017. године, а радове су финансирали добротвори. - Некада је овде била пољана и неке старе куће, а данас се ту налази храм Божји. Суботица је град који заслужује један овакав верски објекат - истакао је старији суграђанин. По предању, икону Пресвете Богородице Тројеручице осликао је Апостол и Јеванђелист Лука и она се налази у царској лаври манастира Хиландар на Светој Гори, где ју је из Свете земље пре осам векова донео Свети Сава.

ИKОНА ХИЛАНДАРСKА ТРОЈЕРУЧИЦА је димензија 111 цм висине и 91 цм ширине и њен златни оков има око 5 хиљада утиснутих драгих каменова. Икона је литијска, односно осликана са обе стране и на позадини је осликан лик Светог Николе. Многе чудотворне копије иконе налазе се свуда по православном свету, а од данас и у новоизграђеном храму Светог Нектарија Егинског у насељу Прозивка, где ће трајно остати.

Тројеручица се још назива Игуманијом хиландарском. Наиме, у 15. веку, због спора око избора новог игумана, десило се чудо када је икона Пресвете Богородице Тројеручице сама засела на игумаски трон, да би је монаси поново вратили у олтар. Kада се то поновило трећи пут, схватили су да је воља Богородице да она буде Игуманија овог манастира. Од тада, Хиландар има настојатеља који заузима друго место са стране поред иконе, а монаси дан започињу узимањем благослова од Игуманије, целивајући икону. Прилику да целивају чудотворну икону имаће сви верници, будући да она трајно остаје у храму Светог Некатрија Егинског.

Инфо: subotica.com

sr_RS
sr_RS