cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Стара Моравица – село богатог културно-историјског наслеђа

Једно од села општине Бачка Топола које се може похвалити богатом историјом и културно- историјским наслеђем је Стара Моравица која броји око 5000 житеља. Насељавају га готово у потпуности Мађари католичке и протестантске вере. Кунско порекло већине становника видљиво је на старим традиционалним споменицима, од дрвећа, до камених споменика. Међу њима, најзначајнији су Спомен парк, лимена кутија у зиду „Куће села“, Копја у парку, споменик посвећен мађарском револуционару Лајошу Кошуту али и Споменик херојима првог светског рата, као и они на јавним површинама Габора Лодија.

Из Туристичке организације општине Бачка Топола истичу да су, такође, веома значајни и заштићени храст лужњак, Кунбаба, Миленијумски споменик, Копја Кароља Коша, Бочкаји-копја, Лапидаријум, Кућа Унгар… Према њиховим речима, звоник у Старој Моравици је симбол Мађара јужних крајева- термин који се све чешће користи, а подразумева територију данашње Војводине, која је некада припадала Краљевини Мађарској.

Један од симбола Старе Моравице је и Миленијумски споменик посвећен турул птици. Споменик датира из 17. века а дело је Лехела Хорвата и био је први такве врсте у Војводини. -Турул птица је симбол заједништва, културе и повезаности свих Мађара- кажу из Туристичке организације Бачке Тополе додајући да је на месту где је споменик подигнут, видљив типично мађарски лук, линија трага бича, који представља знак потребе са самоодбраном. Иначе, турул птица је митолошка птица код Мађара, а подизање споменика помогла су многа насеља, верске заједнице, локалне самоуправе и појединци.

 

Турул птица

 

У легендама, турул, је споменут неколико пута као одраз веровања. Први пут се помиње када је Емеша, мајка принца Алмоша, снила сан у коме јој се приказала птица турул, са којом је зачела и од које је чула да ће њено дете да постане отац велике нације, касније познате под имену Турул. Други пут је турул одиграо улогу у досељавању Мађара у Панонску низију. Вођа Мађара, Алмош, је уснио сан у коме су велики орлови нападали коње и стоку. И тако из дана у дан, док није дошла турул птица и растерала орлове и спасла нацију од глади и смрти. Уједно то је био Мађарима и знак да треба да се селе и турул птица их је водила до данашње Панонске низије где су се Мађари населили, угнездили, и онда је птица нестала.  

Споменик херојима

 

Првог светског рата Споменик месним жртвама Првог светског рата у парку Лајоша Кошута у Старој Моравици подигнут је 1943. године и рад је локалног каменоресца Лајоша Балинта. На споменику су исписана 239 имена жртава из Првог светског рата. Рељефе на споменику су израдили Ђула Јухас и Антал Шоморјаи из Будимпеште. Споменик је обновљен 2018. године захваљујући подршци мађарске владе.  

Пројекат „Породица Краи и култура Бачке Тополе“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.

sr_RS
sr_RS