cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Шта се чита у Суботици?

Настављамо причу са библиотекарком Јеленом Цветић о томе шта Суботичани читају. Овог пута разговарали смо о Дечијем одељењу и о томе какав утицај читање има на најмлађе становнике Суботице, попустима који се организују, али смо чули и шта запослени у Библиотеци кажу када их читаоци питају за препоруку.

 

Препоруке

"Прво ћу вам испричати једну ангдоту. Обично лети, када је сезона годишњих одмора, њуди имају више времена за читање. Тада нас најчешће питају да  им нешто препоручимо и у већини то буду наше суграђанке. Овог лета, једна суграђанка нам је тражила препоруку за књигу, која би по могућности била лагана за читање, без тешких тема и опттерећења на мору. Ја сам наравно кренула одмах  ка полици на којој нам се налазе такве књиге, љубавни романи и слично. Међутим, суграђанка у наставку каже да би волела да то буде неки добар психолошки трилер. Обе смо се, наравно насмејале и ја сам морала да одем на сасвим супротну страну наше библиотеке, тако да укуси јесу различити, али и различита су схватања о томе шта ко подразумева под лаганом литературом за читање", закључила је Цветић.

Како би привукла све већи број читалаца, у току године у Библиотеци се организују различите акције. Редовна чланарина плаћа се 1000 динара на годишњем нивоу, док за  најстарију популацију- пензионере, током целе године важи попуст и они чланарину плаћају 600 динара. "У фебруару и марту сваке године организујемо квиз "Читам и скитам", за наше најмлађе читаоце на Дечјем одељењу и тада  организујемо низ манифестација током којих промовишемо читање. За најбоље учеснике квиза организоване су и вредне награде, а важи и попуст на чланарину. Такође, током октобра, организујемо акцију за све нове читаоце, када се чланарина плаћа у пола цене. То се дешава у периоду око 13. октобра, када наша Библиотека обележава свој дан" , рекла је Цветић. 

Дечје одељење

"Када су у питању читаоци Дечјег одељења, ту можемо да се похвалимо посетама. Организују се и групни доласци, чак и деце предшколског узраста. Имамо јако велики избор књига за децу. Дете које дође, заиста може да бира. Њима су у том најранијем узрасту занимљиве корице књиге и тако их бирају, што нас не изненађује и сасвим је природно да буде тако. Има деце која у почетку долазе са родитељима, али после, када крену у ниже разреде основне школе, настављају да долазе и сама. Тада нам буде веома драго што се љубав према читању задржала", рекла је библиотекарка Јелена Цветић.

Фонд Библиотеке 

Фонд суботичке библиотеке стално се обнавља. Купују се нове књиге, а у томе им финансијску подршку пружају локална самоуправа и Министарство културе. "Потоји откуп књига које организује Министарство културе, а много нам помаже и Град Суботица. Неке нове наслове купимо и из сопствених финансијских извора, а нешто нам донирају и наши читаоци, тако да увек имамо квалитетне књиге, као и најновије и најтраженије наслове", закључила је Цветић.

Најчитаније књиге за 2022. годину

"У питању су следећи наслови: књига Фредрика Бакмана "Човек по имену Уве",  све књиге Лусинде Рајли, Ју Несбеа, "Нисам крива", од Јелене Баћић Алимпић као и књиге Ведране Рудан", рекла је наша саговорница.

Вама за крај остављамо, уколико до сада нисте, посетите Градску библиотеку Суботица, јер смо сасвим сигурни да ћете добити праву препоруку од запослених у овој установи. 

Марија Живановић

         

sr_RS
sr_RS