cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Резерват Данилова коса – рај за љубитеље нетакнуте природе
На планини Борања надомак Крупња налази се резерват природе првог реда Данилова коса, који је од 2008. године под заштитом Републике Србије. Поред тога што обилује нетакнутом природом, посетиоце често привлаче бројни видиковци, букове шуме старе преко 200 година, бициклистичке и планинарске стазе, али и могућност лова и риболова.

Полазећи од Крупња прво наилазите на Спомен костурницу на Мачковом камену, посвећену палим борцима у септмбру 1914. године, а идући даље улазите у резерват Данилова коса. За туристе који долазе најинтересантнија локација је видиковац Перуника, одакле се могу видети планине Јагодња и Борања, њихова долина, општина Љубовија, али и река Дрина.       Буква претеча друштвених мрежа.

Недалеко одатле наилази се и на локалитет Шарена буква, која плени лепотом и шареноликим изгледом. У срцу шуме, која поседује стабла стара и преко 200 година, налази се и Ловачки дом, место где се ловци и планинари често окупљају како би се дружили или направили предах. Како кажу мештани Рађевине, Шарена буква има једну занимљиву причу из позадине, а то је да је она претеча данашњих апликација попут вибера, воцапа и месинџера.

    - Назив локалитета Шарена буква, али и целог околног краја који носи исто име, настао је тако што су у нека давна времена, док су на овим просторима наше прабаке и прадеке чували стада оваца једни другима остављали поруке урезујући их на стаблима управо ових овде шарених букви. Зато ми данас и кажемо да је Шарена буква претеча данашњих друштвених мрежа - шаљиво започиње директор Туристичко - спортске организације општине Крупањ (ТСООК) Младен Стефановић.

Према његовим речима, траса преко Шарене букве изузетно је важна за туризам у Крупњу, првенствено као алпинистичка понуда, али и рекреативна.       Свуда без много муке       - Целу понуду употпунили су електрични бицикли које ТСООК изнајмљује како туристима тако и мештанима по веома повољним ценама - истиче Стефановић. 

 

Цена рентирања једног од 40 доступних електробицикала је 800 динара по дану, а сви заинтересовани, старији од 16 година, бивикл могу изнајмити сваког дана до 20 часова у Туристичком инфо центру. Планинарске, гљиварске и бициклистоичке стазе у укупној дужини од 300 километара, колико их има на територији општине Крупањ, обележене су инфо таблама, а посетиоци мапе могу преузети и скенирањем qр кода. 

- Ускоро очекујемо и старт апликације „Најдужа пијаца на свету“ која ће употунити целокупну туристички понуду - објашњава наш саговорник.   Преко стазе која пролази кроз Шарену букву недавно је, у оквиру манифестације „Дани Међаша“, одржан и велики маратон дуг 20 километара, познатији као „Трка из блока Крупањ“. Такође, у септембру је одржан и бициклистички маратон под називом „Марш на Дрину“ у част палим јунацима и браћи Рибникар, који су учестовавли у борбама за слободу и животе положили у овим крајевима.

Поред видиковца „Перуника“ и локалитета „Шарена буква“, на планини Борањи налази се и излетиште Змајевац у чијој близини се налази рибњак, као и мали водопад на истоименој речици. На овом месту можете направити пикник уз свежу рибу или пак камповати окружени нетакнутом природом уз пријатне звуке воде. Због свега наведеног Змајевац представља оазу мира за све љубитеље природе.

У непосредној близини резервата налази се и такозвана Капетанова вода, локалитет посвећен капетану Петру Радојловићу, првом почасном грађанину Крупња и човеку који је покренуо одржавање познате манифестације овог краја, „Надметање за дукат“. Сви горе наведени локалитети, али и многи други, прави су избор за љубитеље нетакнуте и прелепе природе.        

  Љ.Марковић

sr_RS
sr_RS