cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Прва генерација ђака ИТ смера у Гимназији „Светозар Марковић“
Прва генерација ученика ИТ смера у Гимназији "Светозар Марковић" матурирала је претходне школске године и сви су уписали жељени факултет. Из ове средње школе са поносом истичу да је се отварање овог смера показало као исправна одлука захваљујући којој су бројни суботички таленти за информатику и рачунарство добили прилику да усаврше своја знања и вештине.

Не тако давне 2018. године и њих двадесеторо је у овом периоду године још увек размишљало о наставку свог средњошколског образовања. Знали су да их интересују рачунари, математика и физика. Зато су се и двоумили између Техничке школе и природно-математичког смера у Гимназији.

Kада је у медијима одјекнула вест да се у Гимназији „Светозар Марковић” отвара нови смер – одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, преломили су и донели коначну одлуку. Положили су пријемни испит из математике, завршни испит и на листи жеља, на прво место, ставили ИТ (информатички) смер у Гимназији.

Почетком септембра школске 2018/19. године, под будним оком одељењског старешине Биљане Танасић, професорке физике, закорачили су у гимназијске клупе и, помало уплашени јер нису знали шта да очекују од самог смера, заједно са њиховим професорима, упустили се у непознато.

- Заједно смо учили, превазилазили разлике у дотадашњем програму наставе и учења, одрастали, сазревали, туговали и радовали се, стицали самопоуздање и завршили четири године. Није им било лако. Други разред, као и остали ученици у Србији, завршили су пратећи наставу на даљину. Пред почетак трећег разреда потресла их је вест да је њихов другар из одељења Иван Скендеровић изгубио битку са опаком болешћу. У трећем разреду су у школу долазили подељени у групе, да би се у четвртом разреду коначно поново срели. Маште, креативности, разлога за шалу и причу није им недостајало. Дошао је и јун 2022. године, положили су успешно матуру и уписали жељени факултет - присећају се професори.

Извор: subotica.com

sr_RS
sr_RS