cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Почиње први Фестивал менталног здравља
Према истраживању из 2019.године у Србији 4,3 одсто становника показује симптоме депресије, а процене су да је током 2020. пораст анксиозних и депресивних поремећаја износио 25 одсто. Ово су подаци са којима смо дочекали 10.октобар – Светски дан менталног здравља.

Стручњаци поручују да је неопходно појачати бригу о овом аспекту здравља, а са тим циљем Суботица се ове године придружила Новом Саду и у нашем граду ће се по први пут одржати Фестивал менталног здравља.

О менталном здрављу и менталним поремећајима треба да причамо отворено, поручују из Опште болнице Суботица и додају да су пацијенти на Одељењу на психијатрије веома стигматизовани, осећају стид и не знају да изразе своја осећања. Превенција је кључни део здравствене неге, посебну пажњу треба посветити младима, а нашем граду недостаје дечји психијатар.

Светскаа здравствена организација је ментално здравље са разлогом ставила у фокус, процене су да је пре пандемије једна од осам особа живела са неким менталним поремећајем, поручују из Центра за промоцију здравља и додају да је потребно да се брига за ментално здравље појача.   Фестивал менталног здравља ће трајати од 10 до 20.октобра на разним локацијама, у организацију су се укључиле бројне установе, а тема је “Култура и ментално здравље”.

Суботичане очекује велики број радионица, трибина, предавања, културних догађаја и уличних акција у којима ће учествовати социјални радници, психолози, психијатри, педагози и психотерапеути.

Организатори Фестивала су Завод за јавно здравље Суботица, Удружење грађана Психоартис и Центар за лични развој Спектрум, уз подршку локалне самоуправе. План је да Фестивал менталног здравља постане редовна манифестација у нашем граду.

vojvodjanski.com 

sr_RS
sr_RS