cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Награда „Ундергроунд Спирит“ Фестивала европског филма Палић за Марију Kањас
Награда „Ундергроунд Спирит“ Фестивала европског филма Палић за Марију Kањас Фото: Паула Роселл Шпанска мултимедијална уметница Марија Kањас (Марíа Цаñас) добитница је овогодишње награде „Ундергроунд спирит" коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије. Долазак Марије Kањас на ФЕФ Палић подржан је кроз програм мобилности уметника у оквиру ПИЦЕ фонда организације Ацциóн Цултурал Еспаñола (АЦ/Е).

Дела Марије Kањас су пуна ироније, са доминантним критичким и контрадикторним смислом у инсталацијама и видео радовима који истражују границе између фикције и стварности. У свом делу бави се снимањем и прикупљањем аудиовизуелног материјала којим се износе критички дискурси који се односе на колективне имагинације о традицијама, стереотипима или родовима, користећи се класичним и експерименталним филмом, фоунд фоотаге техником и бројним ресурсима који карактеришу њен трансгресивни, еклектични и иронични приступ.

Једна од најконтроверзнијих инсталација Марије Kањас је "Наслеђена супстанца ", коју је створила у сарадњи са Хуаном Ромером, а изложена је 1999. године у простору "Зона у успону" Андалузијског центра за савремену уметност (ЦААЦ). У делу "Буди зла (Севиља ђавола)" из 2013. у уметница суочава противречан однос који одржава са својим рођеним градом кроз, како сама каже, "оштро и гротескно путовање кроз суштину Севиље у њеној најдубље укорењеној традицији и њеним изванредним изведбама које одају почаст људима не само као извору фолклорног материјала већ и као аутентичним протагонистима историје". У делу "Свети трилер" (2011) долази до необичног сусрета између Мајкла Џексона и оркестра братства током Ускршњег поста. ЦААЦ из Севиље је копродуцирао четири њена дела, међу којима је видео инсталација са три канала “Смех у тами” (2015), омаж кинематографским архетиповима независних жена које се буне против устаљеног и показују своју моћ кроз смех; и “Рука која цвркуће” (2015), сатира о новој "религији селфија" и другим патологијама повезаним са дигитализацијом савременог друштва.

Била је директорка Анималарио ТВПродуцционес, платформе за експерименталну аудиовизуелну уметност која истражује различите начине стварања као што су музички спотови, видео арт, дигитална слика, инсталације и интернет пројекти. Добитници награде посвећен је и Омаж програм у биоскопу Абазија, у оквиру којег ће бити приказани изабрани кратки филмови настали у последњих десетак година. Награда Ундергроунд спирит, установљена 2008. године, додељена је до сада Ф.Ж. Осану, немачком редитељу Улију М. Шупелу, домаћем редитељу Желимиру Жилнику, Норвежанину шкотског порекла Јерну Уткилену, шведском редитељском тандему Ола Симонсону и Јохану С. Нилсону, француском аниматору Едуару Салијеру, мађарском супер-8 двојцу - браћи Бухаров, уметничкој групи пет шпанских редитеља коју је британски филмски магазин Сигхт & Соунд назвао “Електричним јахачима Апокалипсе”, те југословенском и словеначком директору фотографије и редитељу, једном од зачетника црног таласа Kарпу Години, француском аниматору, редитељу и визуелном уметнику Бертрану Мандикоу, италијанској редитељки и сценаристкињи Тици Kови и аустријском редитељу и фотографу Рајнеру Фримелу, француском редитељу Жану Шарлу Ију, аустријској редитељки и монтажерки Сари Фгаиер, румунској продуценткињи Ади Соломон, и шведском сниматељу и директору фотографије Иштвану Борбашу. Јубиларно 30. издање

Фестивала европског филма Палић, у организацији Отвореног универзитета Суботица, одржаће се од 15. до 21. јула 2023. на Палићу и у Суботици, док богат предфестивалски програм почиње већ првог дана јула. На овогодишњем фестивалском издању очекује се преко 150 филмских професионалаца из земље и иностранства, а поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама књига, радионицама и стручним предавањима.

Инфо: vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS