cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Одржана затварајућа конференција поводом пројекта развоја прекограничне бициклистичке мреже
У Покрајинском заводу за заштиту природе данас је одржана затварајућа конференција пројекта под називом „Заједнички развој прекограничне бициклистичке мреже која има приступ природи - EcoBikeNet“ који се реализује у оквиру Интерег - ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска – Србијa, коју је организовао Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине.

Циљ пројекта је развој међународног бициклистичког коридора „Еуровело 11” кроз израду пројектно-техничке документације за изградњу бициклистичке стазе у пограничном подручју Мађарске и Србије и туристичке сигнализације ка заштићеним подручјима у АП Војводини. Укупна вредност пројекта је 353 хиљаде евра, од чега је 85 одсто учешће Европске уније. Водећи партнер је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а пројекат је реализован у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине и НИФ компанијом за развој националне инфраструктуре из Мађарске. На данашњој конференцији обратила се подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, која је истакла да је ова бициклистичка стаза пројекат од европског значаја и да показује лепоте Војводине. „Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине је омогућио све што је потребно да се кроз пројектно-техничку документацију, гледајући седам општина и градова на територији АП Војводине, укаже на постављање неопходне сигнализације која упућује на заштићена подручја“, изјавила је подсекретарка Табак и нагласила да је у сарадњи са партнерима из Мађарске овај пројекат завршен професионално.

Овај програм помаже развој и стабилност пограничног региона, унапређује општи квалитет живота у њему, омогућава економску сарадњу организација из ове две земље, негује заједнички идентитет, културно и историјско наслеђе пограничног региона и доприноси његовој еколошкој одрживости и сигурности. Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Палимир Тот рекао је да је ова бициклистичка стаза нарочито значајна јер повећава доступност туристичких потенцијала АП Војводине. „Туристи вожњом кроз природу и природне лепоте Војводине виде успут и туристичке потенцијале, што је јако битно. Као креатори јавне политике у области туризма, константно улажемо средства и сваке године добијамо повећање домаћих, али и страних туриста.

То је очигледан знак да је туристичка понуда добра“, изјавио је Тот и додао да је циљ да туристи пролазе међународним бициклистичким коридором „Еуровело 11“, али такође и другим рутама и другим видовима превоза. На завршној конференцији су представљени циљеви, пројектна идеја, активности и резултати пројекта. Бициклистича стаза дужине 221 километар у Војводини пролази кроз Хоргош, Кањижу, Сенту, Аду, Бечеј, Нови Бечеј, Зрењанин, Перлез, Опово и наставља даље ка Београду. 

sr_RS
sr_RS