cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ
Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Коланђели потписали су данас Уговор о кредиту између Покрајинске владе и ЕБРД, намењен за унапређење енергетске ефикасности у 80 јавних објеката у Војводини, који се налазе испод стандарда енергетске ефикасности. Реч је о кредиту у износу од 12 милиона евра, чиме ће бити финансирано унапређење енергетске ефикасности у образовним, здравственим, спортским, културним и административним објектима у Војводини, што ће омогућити значајне уштеде за грејање и електричну енергију. Потписан је и Уговор о бесповратним средствима Европске уније у износу од два милиона евра.

- Ово је важан посао за Војводину, обезбедили смо средства за инвестиције за област која је међу најважнијима и на глобалном нивоу. Из сопствених средстава издвојили смо и четири милиона евра током прошле године за ову намену – за девет објеката – у Врбасу, Суботици, Апатину, Новом Кнежевцу. Са тим средствима, Покрајинска влада инвестираће укупно 16 милиона евра у ову важну област – за подизање енергетске ефикасности - изјавио је Мировић.

Планирани су радови на термоизолацији, постављање нових прозора, унапређење система грејања, вентилације и хлађења, као и увођење енергетски ефикасног осветљења. Мировић је истакао да је реч о повољном кредиту.

- Овај уговор почетак је сарадње Покрајинске владе и покрајинских институција са Европском банком за обнову и развој. У плану је сарадња са ЕБРД и на другим пројектима - изјавио је Мировић.

- Покрајинска влада показала је посвећеност, одговорност и капацитет. Ово је велики и важан посао за Покрајину Војводину јер ће ова инвестиција обезбедити квалитетнији ваздух и боље услове живота, а врло брзо ће се исплатити - изјавио је директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Коланђели и истакао велику улогу Европске уније, која је обезбедила донацију у износу од два милиона евра.

Потписивању уговора присуствовали су и покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић.

sr_RS
sr_RS