cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Музеј Бачке Тополе-стециште културних збивања

Музејска активност у Бачкој Тополи почиње 1970. године када се јавила идеја о оснивању самосталног музеја. Захваљујући неколицини грађана који су истраживали локалну историографију, створена су четири такозвана мини-музеја. Међу њима били су завичајна кућа, ковачка и коларска радионица, ветрењача и Музеј коњарства у Зобнатици, о којем смо писали у једном од ранијих овбјава на порталу Хеј салаши. На челу ових „мини културних институција“ био је архитекта др Имре Харкаи.

Ипак, идеја о оснивању самосталног музеја реализована је тек 2002. године а археолошка, етнолошка и историографска истраживања вршена су у континуитету, те се материјал за будући музеј постепено увећавао.

Музеј Бачке Тополе, прво је радио као огранак Градског музеја Суботица. Отворен је у септембру 2002. године у каштелу породице Краи сазиданом 1802. године. Након одлуке Скупштине општине Бачка Топола, од септембра 2015. почео је да ради као самостална музејска установа, са самосталним програмом рада и самосталним буџетом.

 

У музеју се налази стална поставка која обухвата природњачку, археолошку, завичајну, књижевну и уметничку збирку. На њој је приказан живи свет са обала Криваје, археолошки материјал из каменог доба, сарматског, аварског и средњовековног периода. Посетиоци такође могу да виде уметничка и књижевна дела везана за Бачку Тополу.

Између осталог, у оквиру музеја налазе се и библиотека др Харкаија, али и спомен-соба посвећена бачкотополском лекару Јаношу др Хаџију, веома цењеном и једином лекару који је крајем 19. века радио у Бачкој Тополи. Лекар који има најистакнутије место у историји насеља рођен је пре нешто више од 170 година. Како је истакла др Чила Илеш, Јанош Хаџи у Бачку Тополу дошао је 1878. године и од тог времена почиње његова брига о лечењу и бризи за пацијенте. Историја бележи да је својим умећем и пожртвованошћу у јеку пандемије колере 1892. године спасао велики број становништва.

Активности у Музеју Бачке Тополе  

Поред богатог наслеђа које је приказано у оквиру сталних поставки , Музеј у Бачкој Тополи организује и низ активности. Између осталог, изложбе ликовних уметника као и ликовне конкурсе. Почетком новембра ове године у Музеју општине Бачка Топола отворена је изложба ликовног уметника Атиле Черника , некадашњег илустратора мађатског дечијег часописа „Mézeskalács”. Посетиоци на изложби могу видети и цртеже које је уметник годинама уназад радио за поменути дечији часопис.  

Такође, како су истакли представници Музеја, за ликовни конкурс очекују радове деце из вртића и ученика нижих разреда основне школе по Ла Фонтеновом тексту „Цврчак и мрав”. Некада је и Атила Черник илустровао овај текст, зато ће најбољи цртежи бити изложени на поставци уз уметников рад- кажу у музеју. У току овог месеца, тачније, 15. новембра, дан након Дана војвођанске мађарске ликовне уметности, одржано је прво кустоско вођење кроз ретроспективну изложбу Атиле Черника – АГЕ.

Имиџ за изложбу креирала је графичка уметница Илдико Мориц, а резултат тога је, између осталог, брошура која се налази на умотаном клавиру приказаном на слици, као и разиграна слова која се појављују на плочицама и графика на зиду која се простире до плафона. Основна идеја дизајна је био један од алата, ткз. летрасет, који је Черник често користио. Огромни зидни принт је заправо контра верзија тога. А шта може бити летрасет? Још једна занимљивост је да су нека слова на њој магентне боје- објаснили су кустоси Музеја у Бачкој Тополи на првом кустоском вођењу кроз ретроспективну изложбу Атиле Черника.

 

 

Пројекат „Породица Краи и култура Бачке Тополе“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.  

sr_RS
sr_RS