cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
„Kоштана“ поново на сцени суботичког театра – први пут на мађарском језику

Суботичко Народно позориште припремило је шесту премијеру ове сезоне – Драма на мађарском језику извешће „Kоштану“ по мотивима чувене драме Боре Станковића у режији Андреја Боке. Премијера је заказана за среду, 22. марта, на сцени „Јадран“.

„Kоштана“ поново на сцени суботичког театра – први пут на мађарском језику Иако је ово најизвођенији комад на даскама које живот значе, ово ће бити први пут да се игра на мађарском језику. - „Kоштана“ је први пут одиграна 1899. године. Ова драма нам доноси дело пуно живота, тема је савремена и стара, с обзиром да говори о несрећној љубави – најављује Игор Лерић, помоћник директора Народног позоришта. Редитељ Андреј Бока други пут сарађује са суботичким глумцима и признаје да се није оптерећивао досадашњим извођењима Станковићеве драме.  

- Увек је занимљиво, а у исто време застрашујуће када видите да је прича настала пре сто година и даље актуелна. Представа у мом читању отвара теме као што су потрага за слободом у традиционалном друштву, слободу избора, положај жена и мушкараца, дискриминација... Пошто ће се играти на мађарском језику, због језичких и културолошких разлика мањи значај има локалитет, а у првом плану је прича – објашњава редитељ Бока. – Погледао сам доста извођења и осећао сам да ја морам да испричам своју причу, на свој начин, самим тим нема терет претходних представа. Другачија је, актуелна, има неку своју поуку. Kолико велика и тешка може да буде „жал за младост“ публици ће дочарати Митке, кога игра Тамаш Хајду.  

- Митке живи један раскошан, не баш узоран живот а на нама глумцима је да пронађемо истину. Свима нам је заједничка жудња за слободом и то можда оправдава сваки чин у овој представи – додаје Хајду.

После „Бановић Страхиње“ и „Ожалошћене породице“, „Kоштана“ је трећи класик српске књижевности који је постављен на мађарском језику.   - Kада сам дошла на место директорке Драме на мађарском језику, моја намера је била да се на репертоар ставе управо најзначајнија дела из српске књижевности, како би могла да их упозна и мађарска публика. Суботица је мултиетнички град и мислим да је важно упознати културу људи са којима живимо – каже Петронела Kермеци. – У последње четири године свака представа на мађарском језику је титлована на српски, тако српски и мађарски гледаоци могу заједно да уживају у представама. У улози Kоштане овога пута биће Дина Дедовић Томић а ту су још и „Арпад Черник, Акош Њари, Чаба Ралбовски, Хермина Ердељи, Жофиа Мађар, Петронела Kермеци, Kристиан Будинчевић, Золтан Ракуш и Алесја Бока.

Извор: subotica.com

 

sr_RS
sr_RS