cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Изум седмака Богдана Kовачевића – паметни штап за слепе и слабовиде
Ученик седмог разреда Основне школе „Матија Губец“ из Таванкута, Богдан Kовачевић, недавно се на Пројектној недељи представио са паметним штапом за слепе и слабовиде, а прича о њему ођекнула је нашим друштвеним мрежама и наишла на велики број позитивних коментара. Посетили смо Богдана још једном и разговарали са његовим ментором, а који се све изуми „кувају“ у његовој глави сазнајте у причи која следи. На идеју да направи штап који ће слепим и слабовидим особама олакшати живот тако што ће их упозорити да се приближавају неком објекту, а истовремено и другим људима сигнализирати уколико постоји неки проблем, Богдан је дошао сам, како каже у жељи да помогне онима који не виде добро. Прича нам и да је одмалена волео да ради са струјом и са батеријама.

„Још када сам био мали онда сам волео тако се зезам са струјом и онда у петом разреду смо први пут ишли на Пројектну недељу, тамо сам направио топломер, други пут смо направили робота и ево ово је трећи пут.“ Прототип његовог паметног штапа још увек треба да се усаврши, фали му сензор за воду, а треба решити и каблове, додаје Богдан. На питање која је следећа идеја, каже да је тренутно нема, али да ће се у његовој глави вероватно нешто закувати када почне следећа школска година, а како ускоро и завршава основну школу, даље планира да упише мехатронику.

„Волео бих тако нешто, углавном са роботима да се бавим и програмирање волим да радим. За сад не радим ни на чему, то углавном пред неко такмичење смислим“. Помоћ у реализацији своје замисли, Богдан је добио од наставника и ментора Бранка Стантића, а највећи проблем били су заправо делови – микробит уређај је школа добила захваљујући Британском савету, што је много олакшало израду. Сличан штап према њиховим сазнањима не постоји, па сада размишљају и да га патентирају. „Богдан када има неку идеју, ако имамо материјала и могучности да реализујемо, покушавамо да реализујемо, е сад у овом случају смо имали, па смо нешто и морали додатно узети, односно набавили смо ултразвучне сензоре, и на тај начин дошли до готовог производа. Гледали смо на интернету, нешто слично постоји, али није штап, у руци се држе два електромотора који вибрирају, али нема додатне могућности као наш штап“ – прича Бранко. Ученици таванкутске школе чести су учесници бројних такмичења, за шта се са наставницима углавном спремају на ваннаставним активностима, а иако им идеја не мањка, њихову креативност често гуши недостатак финансијских средстава за реализацију пројеката, додају из школе.

Инфо: vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS