cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Дом културе Бачка Топола- стециште културних збивања
Једно од стецишта културе у општини Бачка Топола је и Дом културе који је 1991. године основала Скупштина општине Бачка Топола. Пре његовог оснивања, , од краја 1970-тих година све до 1991. године организатор културних збивања на територији општине био је Центар за културу, образовање и информисање. Са престанком рада Центра, организацију културних збивања врши Дом културе општине Бачка Топола.  

У склопу овог објекта налази се позоришна сала са 360 седишта и биоскопска, која броји 223 седишта. Од оснивања Дома културе до данас гостовала су бројна позоришта, одржани су бројни музички концерти за децу и за одрасле на српском и на мађарском језику.  

Домаћини су општинским смотрама хорова, фолклора и оркестара као за децу тако и за одрасле. У својој редовној делатности, Дом културе се бави и приказивањем биоскопских филмова из редовног дистрибутерског репертоара – али су ту некад на репертоару и филмови непролазне вредности- из 1970-тих, 1980-тих и из 1990-тих година. У саставу установе је и изложбена сала у којој се одржавају и изложбе академских сликара, сликара аматера, етно удружења, семинари и округли столови.  

Дом културе у Бачкој Тополи организатор је одласка деце на „Фестивал оптимизма“ такозвани “Бејби егзит“ који се одржава сваке године поводом Светског дана Породице крајем маја у Петроварадину. Како истичу надлежни, установа је иницијатор и главни организатор „Карневала меда“ у Бачкој Тополи, који је први пут одржан 16. септембра 2006. године у оквиру манифестације “Дани Бачке Тополе“.

- Убудуће желимо још више да развијамо ту манифестацију укључивањем још већег броја учесника и посетилаца. Наш циљ је да бачкотополски „Карневал меда“ за неколико година израсте у једну велику манифестацију Србије која окупља велики број људи, како из наше државе, тако и из иностранства и да постане препознатљиви печат наше општине- истичу у бачкотополском Дому културе.  

Поред културних збивања, у склопу Дома културе налазе се и две музејске јединице- Завичајна кућа и Коларско-ковачка радионица, док су у надлежности Завичајни архив и Уметничка колонија.  

Како истичу надлежни, Завичајна или Етнокућа 1986. године постала је значајан културни споменик града а Дом културе се труди да она не буде само споменик већ место где се млади окупљају и учествују у радионицама различитих карактера током летњег распуста и такође желе да туристи проведу пријатне тренутке у етно окружењу. Објекат стоји на располагању посетиоцима од пролећа до јесени, а током целе године посећивање је могуће уз договор, кажу у Дому културе. 

Говорећи о музејским јединицама, некадашња, у граду врло цењена коларско-ковачка радионица браће Егри, једна је од две о којима води рачуна Дом културе. Како истичу, она је права реткост јер поменута два заната скоро и да не постоје више. Познато је да је четрдесетих година прошлог века, у Бачкој Тополи постојало још четрдесет ковачких радионица. Кола прављена у овом граду била су омиљена по целој покрајини, кажу у Дому културе. Тополски ковачи познавали су тајне заната. Због типичних гвоздених украса, једна врста кола назива се тополским колима. Данас је унутрашње уређење ковачко- коларске радионице доступно посетиоцима, а изложена је и једна добро очувана, црна кочија.  

Пројекат „Породица Краи и култура Бачке Тополе“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.

   

sr_RS
sr_RS