cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Ћурчић: Подршка Покрајинске владе малим пољопривредним произвођачима кроз Агробизнис инкубатор
Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић обишао је данас други по реду Агробизнис сајам у Сремској Митровици који је окупио више од 70 малих пољопривредних произвођача из Срема и околине. Сајам је организовао Агробизнис инкубатор Сремска Митровица, чији су оснивачи Покрајинска влада и Пољопривредни факултет у Новом Саду.

Потпредседник Ћурчић је подсетио на то да је Агробизнис инкубатор у Сремској Митровици основан у мају прошле године. „Препознали смо да Срем и околина имају много малих пољопривредних произвођача којима је потребна подршка да пласирају своје производе на тржиште, али и помоћ у организацији рада, а делом и процесне производње“, истакао је потпредседник Ћурчић и додао да данас Агробизнис инкубатор Сремска Митровица има више од 40 чланова који се баве прерадом меса, млека, производњом меда, ракије, вина.

Потпредседник је још додао да је идеја да се осим простора у ком је Агробизнис инкубатор, обезбеди и процесана опрема, коју ће моћи да користе они који немају своју опрему да припреме производе и да их изнесу на тржиште. „Чланови овог бизнис инкубатора подржани су и кроз учешће на међународним сајмовима у Новом Саду и Београду, где су могли да изложе своје производе, да их пласирау и обезбеде продају“, рекао је потпредседник Ћурчић. Потпредседник је најавио да ће у новембру у Новом Саду бити одржан округли сто који ће окупити трговинске ланце, финансијске институције и кориснике Агробизнис инкубатора, како би се сагледале могућности за унапређење рада малих пољопривредних произвођача. Заменик градоначелника Сремске Митровице Петар Самарџић захвалио је Покрајинској влади на подршци у финансирању оснивања, али и даљег рада и функционисања Агробизнис инкубатора у Сремској Митровици, првог бизнис инкубатора у нашој земљи пољопривредног карактера.

„Овај бизнис инкубатор својим корисницима пружа и подршку за учешће на сајмовима и манифестацијама попут Агробизнис сајма, у циљу бољег пробоја на тржиште и веће видљивости онога што прозводе у својим газдинствима и предузетничким радњама“, рекао је Самарџић. Проф. др Дејан Јанковић истакао је да је Агробизнис инкубатор добро почео, те да ће и у даљем раду имати подршку Пољопривредног факултета. „Идеја је да се помогну наши мали пољопривредни произвођачи, пре свега прерађивачи  хране, и да се очува то што јесте наше језгро. У свим производима које овде купујемо, садржана је и обичајност и култура нашег живота и наших предака, и то морамо да чувамо“, рекао је професор Јанковић и додао да је помоћ малим произвођачима од велике користи, јер сами не могу да играју утакмицу на тржишту са великим дистрибутивним ланцима.

sr_RS
sr_RS