cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Балинт Вујков

Биографија

Балинт Вујков рођен је у Суботици, 26. маја 1912. а преминуо је  23. априла 1987. године.

Фото: hr.wikipedia.org

Био је хрватски књижевник, сакупљач и обрађивач хрватских народних дела из Војводине и суседних држава, приповедач и романописац. Рођен је у сиромашној породици кројача Фрање Вујкова и мајке Јелене, рођ. Пољаковић Kовачев. Рано је остао сироче без оца који је погинуо у Првом светском рату 1915. године. У Суботици је завршио основну школу, гимназију и Правни факултет. Након завршетка студија као правник запослио се у једној банци у Суботици, а затим је радио као адвокатски приправник у неколико суботичких адвокатских  канцеларија.

Са својим пријатељима покренуо је 1932. књижевни часопис Буњевачко коло, који је излазио три године. Био је уредник суботичког дневног листа Слободна Војводина, а радио је и као судија. Један је од најзаслужнијих културних радника војвођанских Хрвата који су помогли да се очува од зуба времена народна књижевност. Сакупљао је и објављивао буњевачке народне приповидаке, које је увиек стављао у оквир свеукупног хрватског народног стваралаштва.

Објавио је више од 10 књига приповиедака Хрвата из Војводине, Мађарске, Румуније, Словачке, Аустрије, Чешке, Kосова. Осим сакупљања буњевачких народних приповедака објавио је и  низ изворних књижевних дела: сФрањом Башићем и Блашком Х. Војнићем објавио је збирку песама Пупољци. Такође је објавиои  бајку Цвиће и камен, новелу Два борца, књигу Бајка о мрављем цару  и књигу приповести Прашина по дугама.

2011. године у Суботици му је подигнут споменик.

Чување од заборава

У знак сећања на Балинта Вујкова Градска библиотека Суботица ове године најавила је 22. пут Дане Балинта Вујкова.  Четвородневни програм 22. Дана хрватске књиге и речи, дана Балинта Вујкова  биће одржани од 25. до 28. октобра 2023. године, у месецу књиге. Планирано је да се програми одрже у  Суботици и Сомбору, а мото овогодишње манифестације је Кроз икавицу о књижевности и језику.

Kако су најавили организатори, посетиоце и љубитеље књижевности ове године очекује богат и разноврстан програм, који ће почети Kњижевним салоном у Сомбору. Програм ће бити настављен  активностима посвећеним деци, полагањем венаца на спомен-бисту Балинту Вујкову, а као и сваке године, централно мултимедијално вече, одржаће се у петак када ће бити додељене награде за најбољу књигу и најбољу књигу поезије. 

Овогодишња лауреаткиња награде за животно дело је проф. др Сања Вулић из Загреба. Ова година је посебна и по томе, што је штампано укупно седам књига овог писца, истакли су из Завода за културу војвођанских Хрвата и Хрватске читаонице. На овај начин чува се од заборава лик и дело Балинта Вујкова, а подстичу се  и афирмишу млади писци да се баве неговањем писане речи. 

На мултимедијалној вечери у петак наступиће и гости који ће приказати икавицу кроз различите изговоре. Тако ћемо се моћи чути савремемна буњевачка икавица, али ће се чути и икавица из предела Моноштора и Сомбора и Сонте.  "Једну старију и једну млађу особу, како то звучи из уста песника записивача, а чућемо и једну гошћу из Херцеговане, Ивану Чулић, која ће говорити херцеговачку икавицу, што до сада нисмо имали,“ рекла је Kатарина Челиковић, директорка Завода за културу војвођанских Хрвата.

Манифестацију су подржали:

Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Суботица, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Амбасада Републике Хрватске у Београду, Национални савет хрватске националне мањине, Осјечко-барањска жупанија, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 
 

Марија Живановић

                

 

sr_RS
sr_RS