cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Бачка Топола – Војводина у „малом“

Бачка Топола је један од градова у АП Војводини за који може да се каже да је несумњиво општина у којој се осликавају богата војвођанска историја, култура и традиција кроз  народне обичаје, ношње, песме, гастрономију, али највише у знаменитостима које ову покрајину на северу Србије чине толико аутентичном.

Како је изгледао живот Војвођана кроз векове, сведоци томе су бројни салаши припадника аустроугарског племства на којима је живот бујао. Управо зато, Бачку Тополу, многи називају  Војводина „у малом“.

   

Једна од грађевина која је остала у аманет будућим и садашњим генерацијама становника општине Бачка Топола је Завичајни дом, троделна куча која је припадала породици Морваи.

У питању је типичан репрезент панонске троделне куће која је саграђена је у 19. веку, тачније 1843. године о чему сведочи таванска греда ћупријача на којој је урезана година.

Завичајна кућа на најбољи начин презентује традиционалну архитектуру овдашњег становништва почевши од детаљних форми до животног простора.

Иначе, породица Морваи, којој је припадао објекат, газдовала је на четрдесет јутара земље. Објекат садашње Завичајне куће подигнут је од набоја као двосливна тршчара, истакнуто испуштене стрехе која је приликом обнове 1926. године претворена у ниско ограђен трем са дрвеним стубовима, украшеним резаном дрвеном профилацијом смештеном са обе стране стубова испод архитравне греде.

Зидови су били окречени у бело и украшени богатом цветном бордуром, а тај исти мотив видљив је и на таваници између плаво офарбаних греда. Захваљујући томе соба одаје утисак изобиља и раскоши. У њој је био смештен „тулипански“ сандук у којем се налазио мираз.

У Завичајном дому у Бачкој Тополи и данас се налази љутентичан намештај који датира са прекретнице XИX и XX века. Део етнолошких предмета је сачуван, а део поклоњен.

Завичајни дом или етнокућа је 1986. године добила своју функцију и постала значајни културни споменик града а Дом културе настоји и труди се да она буде не само споменик већ и место где се окупљају млади у радионице различитих карактера у току летњег распуста и где туристи и посетиоци могу да се окрепе и проведу пријатне тренутке у етно окружењу.

Како истичу представници Турстичке организације општине Бачка Топола, труде се да омогуће одржавање што разноврснијих програма а са друге стране настоје да обезбеде што више финансијских средстава за континуирану рехабилитацију Завичајног дома.

 

Пројекат „Породица Краи и култура Бачке Тополе“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.  

sr_RS
sr_RS