cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Војводина пример заједништва и сарадње свих који у њој живе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре за суфинансирање двадесет два листа на језицима националних мањина, из девет издавачких кућа – Мађар со, Хет нап, Хлас људу, Либертатеа, Руске слово, Хрватска ријеч, Буњевачке новине, Македонски информативни центар и Ридне слово.

„Војводина јесте и биће и у наредном периоду пример заједништва и пример сарадње покрајинских институција и вас који се бавите издавањем листова на мањинским језицима. На почетку мог мандата, 2016. године, за ову намену издвојили смо нешто више од 260 милиона динара, прошле године 390 милиона, а у овој години 490 милиона динара. Показујемо висок степен одговорности за несметано излажење листова и часописа на мањинским језицима и то ћемо чинити и у будућности“, изјавио је Мировић.

Мировић је истакао да је овај модел директног субвенционисања јединствен не само у регионалним већ и у европским оквирима. „На то можемо бити поносни и то треба да буде мера која представља саму суштину Војводине и читаве наше земље, мера која заправо говори о најважнијем стубу на којем почива наше друштво, а то је заједништво и међусобно разумевање већинског српског народа са националним мањинама“, нагласио је Мировић.

Председник Мировић је подсетио на то да је за време ове Покрајинске владе обновљена и зграда Радио-телевизије Војводине у Сремској Каменици, која производи програм на 15 језика националних мањина које живе у Војводини. „Припадамо генерацији која је успела да је обнови и која је успела да одржи и унапреди рад свих редакција. Осим редакције на српском језику, ту су редакције које производе сопствени телевизијски и радијски програм на готово свим језицима који су заступљени у Војводини. То је пример којим се поносимо и тешко га је наћи у пракси европских земаља”, истакао је Мировић и додао да од 1. септембра, а најкасније од 1. октобра, део информативних редакција прелази у нову зграду из старе неусловне зграде у Улици Максима Горког.

Мировић је подсетио на то да Покрајинска влада подржава и пројектно финансирање, односно суфинансирање медија на мањинским језицима чији су оснивачи приватна лица или организације цивилног сектора. „За то смо на конкурсу који је управо у току такође издвојили знатно већа средства него прошле године. Све то заједно јесте заокружен и јасан механизам у нашем друштву који омогућава остваривање ваших права на информисање и слободу изражавања на матерњем језику”, додао је Мировић.

Додели уговора присуствовала је и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Извор:  vojvodina.gov.r

 

sr_RS
sr_RS