cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Свега у изобиљу на Бербанским данима у Старој Моравици
Бербанска смотра, такмичење у кувању, свежи мушт, вина, ракије, продајни вашар, забавни парк, богат културни програм – све је то чекало посетиоце Бербанских дана у Старој Моравици. Манифестација у организацији Културног центра „Ади Ендре" и Удружења воћара и виноградара „Ризлинг" и ове године је била добро посећена.

    

Рано сазревајуће сорте грожђа већ су пристигле за бербу, а берба сорте „черсеги фисереш" у винограду Атиле Фабрика почеће за две седмице. Суша је утицала на количину рода, али се виноградари надају добром квалитету грожђа. „Може се видети да су због мањка падавина мањи гроздови и мања зрна, и када се скине једно зрно са грозда одмах из њега искочи семе, што значи да нема влаге, семе је исушено, сува су, јер није било кише" каже Атила Фабрик, председник Удружења воћара и виноградара „Ризлинг".

Колима са коњском запрегом, уз песму и игру улицама Старе Моравице продефиловали су млади у народним ношњама и јахачи, славећи нови род. На месту славља, познатом као „Коплало", посетиоци су могли да дегустирају и свежи мушт. „Јако волим, у ово време када је испресовано више врста грођжа, укусно је, слатко, а волим и када је мало јаче, као вино које се још није наталожило" каже Ана Драгић из Старе Моравице.

На такмичењу у кувању учествовале су породице, радни колективи или удружења грађана. „Друштво нам је јако добро и функционишемо већ четири–пет година. Печемо, кувамо, попијемо једно-два пива, ракију и због тога су Бербански дани, због дружења" каже Денис Чањи из Старе Моравице. Пилећи паприкаш и овчији перкелт крчкао се у 220 котлића. Овцу треба од главе до репа укувати у котлићу, онда је прави перкелт, каже председник жирија, Лајош Рац, кулинарски мајстор. „Стара Моравица је насеље Куна и код нас, код Куна, на слављима увек је једно од свечаних јела био овчији перкелт. Овчији перкелт се кува за свадбе, за веридбе, за рођење, за рођендане, за имендане, крштења, у време жетве, бербе, и захваљујући томе створена је традиција" каже Лајош Рац, кулинарски мајстор.

Нови род освештали су Јожеф Тот, католички жупник и Арпад Мориц, реформатски свештеник. Стара Моравица има више од 200 година стару традицију узгоја грожђа и бербански дани, за чију организацију треба захвалити удружењу „Ризлинг" могу да представљају туристичку основу у насељу, каже Ласло Пап, из месне заједнице. „И по количини и по квалитету више је чокота грожђа, имамо веће воћњаке и из угла развоја села, и уколико сматрамо да убудуће треба да се окренемо и ка туризму, онда је ово један напредак, и на ово се може даље градити, рачунати на ово и надам се да ће у одређеној мери допринети и развоју села" рекао је Ласло Пап, председник Савета месне заједнице Стара Моравица.

За децу је припремљен забавни парк, осим тога организован је и вашар, дегустација вина и ракије, а посетиоци су се на Бербанским данима у Старој Моравици забављали и уз културни програм.

Извор: Паннон РТВ

sr_RS
sr_RS