cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Снимљено петнаест нових песама за 33. фестивал нове русинске песме „Ружин врт“
Оркестри Радио-телевизије Војводине снимили су 15 нових композиција које преносе културу и традицију Русина. Оне ће премијерно бити изведене на 33. фестивалу нове русинске песме „Ружин врт“ 5. марта 2023, на Великој сцени Српског народног позоришта (СНП) од 20 часова. Улаз је бесплатан уз улазницу, а карте се могу преузети на билетарници СНП-а.  

Ивана Чордаш, новинарка која је пре две године добила награду за најбољу интерпретацију, каже да је одрастала уз „Ружин врт” будући да је млађа од самог фестивала.   „Ово је шеста или седма година како учествујем на фестивалу ’Ружин врт’. Волим да кажем да са овим фестивалом и ја растем, јер волим да певам, поготово, русинске песме и уз њих одрастам. Ове године песма коју ћу отпевати на 33. фестивалу ’Ружин врт’ је валцер, који је сам по себи нежан. Зато и није искључено да ћу се са песмом сродити као пре две године када сам и добил награду“, рекла је Ивана Чордаш додајући да је одржавање овог фестивала и неговање русинске музике корак ка упознавању и сазревању русинске заједнице у Војводини.  

Ана Бучко, магистар музичке педагогије из Вуковара, која је пре две године заједно са сестром освојила трећу награду стручног жирија, ове године ће наступати самостално, са баладу коју је и компоновала.   „Цела моја породица јако је везане за овај фестивал, јер је и наш отац за њега годинама компоновао и на неки начин га је тиме и оставио нама у аманет. На мојој сестри, брату и мени је сада да наставимо тим путем. Обично сам на ’Ружином врту’ наступала у дуету са сестром, али ове године ћу се испробати као солиста и томе се посебно радујем“, објашњава Ана Бучко.  

Наш пијаниста, композитор и аранжер Александар Дујин, иначе помоћник директора за музичку продукцију РТВ-а, урадио је за протекла издања фестивала „Ружин врт“ забавне аранжмане нових рускинских песама за ревијални део и одушевио публику. Ништа мање се не очекује и ове године, а у ревијалном делу фестивалске вечери 33. „Ружиног врта“ слушаће се досадашњи фестивалски хитови у пратњи два оркестра: Великог народног и Великог тамбурашког оркестра РТВ-а.  

„Важно нам је да млади остану везани за нашу русинску музику. Зато су све композиције снимљене и архивиране у Радио Новом Саду. На тај начин је обогаћена музичка ризница једног народа. То је сада скоро око 500 композиција. Задовољство је чути да песме и након фестивала живе међу публиком и да се могу слушати на многим весељима, што је за цео тим ’Ружиног врта’ додатан подстрек да идемо даље“, истакла је Татјана Колесар.

sr_RS
sr_RS