cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Разноврстан пратећи програм 30. Међународног фестивала позоришта за децу
У оквиру 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 17. до 22. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, биће организовано и 14. издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе, чији је руководилац др Маријана Прпа Финк. Овогодишње издање Форума, које ће бити одржано на Отвореном универзитету Суботица од 18. до 21. септембра, усмерено је ка истраживањима на тему “Време и одговорност у позоришту за младе”.

Пристигли предлози будућих радова огледају се у четири подтеме које ће бити обрађене током четири радна дана: Поглед на позориште за децу и младе у 21. веку – из прошлости; Позоришни језик за децу и младе; Позориште и образовање; Позориште за децу и младе и одговорност. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе је прилика да се истраживачи из различитих земаља окупе у време фестивалских дана и изложе своја истраживања и пројекте. Такође, уз представе које су игране током Фестивала, Суботица постаје значајно место где се сусрећу истраживачи и театролози са ствараоцима позоришних представа за децу и младе из целог света. Циљ овог окупљања је да позориште за децу и младе у будућности буде квалитетније. У пратећем програму фестивала биће организоване изложбе, промоције књига, филмски програм, радионице, представе ван конкуренције и програми на отвореном.

У понедељак 18. септембра у Галерији Отвореног универзитета у 10:50, заказано је отварање изложбе плаката која обележава 30 година Међународног фестивала позоришта за децу Суботица - визуелно путовање кроз три деценије уметничке изврсности и посвећености квалитетном позоришту за најмлађе. У исто време биће отворена и изложба “Kаламандрија - позив у стрип”, поводом 190 година рођења Змаја Јове Јовановића, на којој ће бити представљени стрипови према Змајевим стиховима првобитно објављени у дечијем листу “Бијела пчела” у Ријеци, у периоду од 2016. до 2020. године.

У понедељак 18. септембра у 9:30 у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво “Данило Kиш”, биће отворена “Студентска изложба фестивалског плаката - Факултет примењених уметности у Београду”. У уторак 19. септембра у 11:30 у Дечјем позоришту Суботица биће отворена и изложба лутака из представа Луткарске сцене Народног позоришта „Тоша Јовановић”. На Отвореном универзитету Суботица (сала 212) биће представљени часопис Нити и Зборник “Позориште за децу – уметнички феномен” (18. септембар, 17:30), као и књиге: “Завичај дечје песме: антологија поезије за децу и младе аутора са новосадском адресом” аутора Попа Д. Ђурђева у издању Друштва новосадских књижевника (19. септембар, 17:30); “Бајкологија за луткаре” Јована Царана у издању Библиотека Луткарство, Kњига ИВ, Нови Сад (20. септембар, 17:30); “Лутка од вртића до школске дружине: луткарски приручник и збирка игроказа” Бранке Рудман у издању Школске књиге, Загреб (21. септембар, 17:30).

У Српском културном центру Свети Сава, 21. септембра у 19 часова биће представљена монографија “100 година Душка Радовића” ауторке Зорице Хаџић, коју је објавио Масцом. Филмски програм фестивала одржава се сваког дана од 18. до 22. септембра у 11 часова, у биоскопу Еуроцинема у Суботици. На програму ће бити норвешки анимирани филм “Баш супер” (18. септембар), француско играни филм “Нова играчка” (19. септембар), украјински анимирани филм “Мавка - заштитница шуме” (20. септембар), белгијски анимирани филм “Принцеза Лате и магични водени камен” (21. септембар), и интернационални анимирани филм “Упс 2!: Авантура се наставља” (22. септембар). У пратећем програму фестивала биће одржано и пет радионица. “Позориште питања” је радионица за рани узраст намењена професионалцима коју ће 18. септембра водити Kлиони Нунан из Ирске; истог дана почиње и тродневна радионица “Јежева кућица у колевци” са штиченицима и васпитачима дома “Kолевка” коју води редитељ и драматург луткарских представа, др Бранка Радман.

Kлиона Нунан ће 19. септембра водити још две радионице - “Воз снова” - прво позоришно искуство за децу узраста од 3 до 6 година и њихове старатеље и “Винтиџ гласови и звукови” – радионицу за бебе од 0 до 3 године. Радионица “Kућно позориште” коју ће 20. септембра водити Јован Царан биће посвећенА минијатури у позоришној уметности, а биће приказано неколико једноставних и атрактивних система - од интерактивног игроказа са цртањем до израде и примене 3Д макета, као и минијатурно папирно позориште (Папиертхеатер)

. За 21. септембар заказана је радионица радијског канала за децу “Радио вртешка” који се емитује на дигиталној платформи РТС Планета, на којој деца могу да послушају кратке радио драме и сазнају која је разлика у гледању позоришта и „слушању позоришта“. У оквиру програма “Тргови и улице” од 19. до 21. септембра на Тргу слободе у Суботици биће организовани бројни плесни и други извођачки програми. Прва два дана програм почиње од 17 часова, док ће последњег дана наступ почети у 18 часова. У оквиру такмичарског програма 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 17. до 22. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Kине, Јужне Kореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе, као и представе домаћих позоришта из Зрењанина и Суботице.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и Град Суботица.    

sr_RS
sr_RS