cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Песмом, игром и музиком – празновало се у петак увече у Бачкој Тополи
У оквиру програма названог „Шарена Бачка Топола" поводом Дана општине наступила су културна друштва, удружења, центри и њихови гости. У оквиру програма културне вечери у организацији Мађарског културно-уметничког друштва „Кодаљ Золтан" публика је у позоришној сали могла да види наступе Мађара, Срба, Словака и Русина.  

 

Једна за другом смењивали су се занимљиве кореографије на вечерњем програму под називом „Разнобојна Бачка Топола". Између осталих извођачи су дошли из Бачке Тополе, Пачира, Старе Моравице, Гунароша, Бајше и Новог Орахова. „Дошли смо са Шомођи играма и мислим да смо били самоуверени на сцени, настојали смо да створимо добру атмосферу. Јако је добро што је ово организовано, јер овако можемо да одржимо своју традицију, наше старе обичаје" каже Богларка Бата, чланица фолклорне групе „Пимпимпаре" у Драмско-књижевном удружењу „Граца Јанош" из Новог Орахова.

„Током вечери извешћемо гомори плесове и могу да кажем да је за групу ово најдинамичнија, најокретнија и уједно вероватно и најомиљенија кореографија, плес. То је иначе резултат прошлогодишњег рада, али мислим да је изводимо са истом вољом и одушевљењем као и прошле године" каже Марк Нађидеи, члан фолклорне групе „Чириписли" у Мађарском културно-уметничком друштву „Кодаљ Золтан".

Културни центар „Цар Душан Силни" из Фекетића стигао је са низом народних српских песама, а Културно удружење Словака „Пивнице" представило је словачке игре, а културу Русина Културно уметничко друштво Русина „Петро Кузмјак" из Новог Орахова. „Веома је мало младих, деце Русина и тешко их је окупити, посебно пред неки наступ. Данас смо певали русинске песме у пратњи тамбурашког оркестра" каже Татјана Дудаш, председница Културмо-уметничког друштва Русина „Петро Кузмјак" из Новог Орахова.

Циљ програма је био да се представе сва културно-уметничка удружења која раде у општини Бачка Топола. „Бачка Топола је вишенационална општина због тога је важно да имамо заједничке програме, јер верујем да свако има своје програме, али Дан Бачке Тополе је добра прилика да се овде заједно представимо. Можемо да учимо једни од других, да погледамо ко како размишља о појединим програмима, међусобно упознамо културе једни других, можемо да видимо дивне ношње" каже Ана Кишимре Серда, председница Мађарског културно-уметничког друштва „Кодаљ Золтан". Током вечери публика је могла да види 14 наступа културних друштава.

Извор: Паннон РТВ

sr_RS
sr_RS