cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Одржано традиционално кошење жита – рис
У оквиру програма обележавања једног од четири национални празника буњевачке националне заједнице – „Дана Дужијанце“, чија се завршна свечаност одржава 15. августа, данас је на салашу породице Мирка и Славице Бабичковић и на њиви Томице Прћића организован рис.Овом приказу обичаја ручног кошења жита у име Града Суботице и градоначелника Стевана Бакића присуствововао члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, који је, обраћајући се присутнима, подсетио да је традиционално кошење жита – рис, својевремено био један од најважнијих послова вредних, марљивих и везаних за земљу и плодну равницу људи са ових простора.


„Иако су знали да их на непрегледним њивама чека изузетно тежак и напоран посао за који су се, истина, дуго припремали, они су у рис кретали са песмом. Уз песму су радили, и са песмом су се враћали на своје салаше. Уморни, али и свесни да ће на столу хлеба бити довољно и за идућу годину, завршетак риса прослављали су поносно и са неизмерном радошћу“, рекао је Самарџић.

Он је нагласио да Град Суботица подржава све скупове и догађаје који баштине традицију и културу различитих крајева.

„Подршку пружамо, а тако ће бити и убудуће, и буњевачкој националној мањини која и организацијом ове атрактивне манифестације жели да очува традицију, обичаје и сећање на своје претке, али и да младима покаже како су велике обавезе јачале и домаћинство, и заједницу“, нагласио је Срђан Самарџић.

Манифестацији је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, који је, том приликом, изјавио да нас ова манифестација, која је саставни део и његове породице, враћа у прошлост, али и показује пут у будућност, јер чувајући традицију мислимо и о својој, и о будућности наше дивне деце.

„Ми у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам немамо дилему да ли ћемо је подржавати. Договорили смо се да ћемо је, као једну од специфичних манифестација, представити на предстојећем Сајму туризма у Новом Саду, крајем октобра, и да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам следеће године бити генерални спонзор овог догађаја посвећеног рису. Ми хоћемо да је направимо још масовнијом и да што већи број људи, не само из Суботице, присуствује овој манифестацији са којом се поносимо“, истакао је Ненад Иванишевић.


Председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић је изразила захвалност Граду Суботици и Покрајинском секретаријату за привреду и туризам на великој подршци и нагласила да нас ова манифестација враћа у време када се жито са њива скидало ручно.

„Ми хоћемо да будемо заједно, да чувамо и негујемо сећање на традиционално кошење ђита и тај тежак рад и да, преносећи с колена на колено нашу традицију и обичаје, сачувамо нашу културу и наш национални идентитет“, поручила је Сузана Кујунџић Остојић.

Траадиционалном кошењу жита – рису присуствовао је и начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов.

Извор-Град Суботица

sr_RS
sr_RS