cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Oдржана трибина на тему безбедности младих у саобраћају
Градоначелник Суботице Стеван Бакић и директор републичке Агенције за безбедост саобраћаја Бранко Стаматовић присуствовали су, у Великој већници суботичке Градске куће, трибини уприличеној на тему безбедности младих у саобраћају. После поучног предавања Милана Срдића (33) из Агенције за безбедност саобраћаја који је 2008. године, као средњошколац, остао у инвалидским колицима после саобраћајне несреће коју је доживео возећи мотор, градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима у Великој већници,  рекао да су за одржавање ове трибине постојала два разлога: први је доба године и опуштање које не би смело да води и опуштању када је у питању безбедно учествовање у саобраћају, а други – поражава

јућа статистика, поготово за Град Суботицу.

„Доба године у коме се налазимо свима нам је асоцијација за лежерније понашање, мањак обавеза и више времена за разоноду и опуштање, а поготово младим људима који су завршили са својим обавезама око школовања. Управо то опуштање не би смело да води и опуштању када је у питању безбедно учествовање у саобраћају. У периоду од 2017. до 2021. године у Суботици је смртност младих у саобраћају 29 одсто од укупног броја  погинулих лица, док у Србији млади чине 19 одсто од укупног броја погинулих. У том периоду, повређеност младих у саобраћају у нашем граду била је 25 одсто од укупно повређених лица у саобраћајним незгодама, док у Србији млади чине 32 одсто повређених. Млади у саобраћајним незгодама најчешће страдају у својству возача, чак 59 одсто“, нагласио је градоначелник Бакић. Истакао је да сви заједно морамо да покажемо одговорност и да учинимо све што је у нашој моћи да унапредимо свест о значају безбедног учествовања у саобраћају и предупредимо трагичне последице. „Оно што је потребно да бисмо сачували и себе и друге јесте стална будност, повећана пажња, коришћење заштитних система попут појаса у возилу, кациге на мотоциклу и правилна употреба унутрашњег и спољашњих ретровизора, али и некоришћење уређаја који нам одвраћају и смањују пажњу и концентрацију попут слушалица за музику или мобилних телефона. У супротном, нажалост, последице могу бити фаталне“, рекао је Бакић.

Он је казао да је уочи ове трибине сам себи поставио три питања. „Та питања су: Каква порука или позив преко мобилног уређаја може бити битнија од мог здравља, живота или слободе, и шта представља пет или десет минута ранијег стизања на циљно одредиште, ризикујући притом ове поменуте вредности? Треће питање је: Да ли смо уоште свесни колико нашим несмотреним поступцима у саобраћају утичемо на квалитет живота наших најмилијих, наше деце, наше браће и сестара, наших родитеља.

Милан Срдић је у свом излагању рекао да на једном од најбитнијих дана у његовом и животу његових родитеља, његова мајка није имала снаге да устане да запева и заигра коло. А и за то наши родитељи живе, нарочито када жене свога сина“, подвукао је градоначелник Бакић. Уз констатацију да је управо у Срдићевом излагању добио одговоре на сва ова питања, он је рекао да ова трибина треба да нам послужи као наук какве последице оставља неколико секунди несмотрености у саобраћају. „У нашем народу се каже: 'Квалитет возача се не гледа кроз то ко брзо вози, него ко вози дуго'. То као млад баш нисам схватао, али што сам старији и зрелији све више схватам. Захваљујем се Милану Срдићу, људини од младог момка, на поучном и емотивном излагању и желим му сву срећу и свако добро“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Инфо: subotica.rs

sr_RS
sr_RS