cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Одржана акција добровољног давања крви и јавни час прве помоћи
На акцији добровољног давања крви одржаној у суботу у Црвеном крсту, драгоцену течност донирало је 27 суграђана, од тог броја девет жена и 18 мушкараца. Осим ове акције, исти дан одржан је и јавни час прве помоћи, а поводом Светског дана прве помоћи. Акцији се одазвало 33 суграђана, а њих 27 успешно је донирало крв. Многи од њих дошли су по први пут, док је било и оних који крв донирају преко 30 пута. Оно око чега се слажу је да хуман треба увек бити, те помоћи колико је то могуће, јер свака помоћ колико мала за нас, за некога може значити живот.

Осим донирања крви, сви посетиоци овом приликом учили су и о првој помоћи, те како је пружити уколико је то неопходно. Превентивни прегледи и захвални оброк били су обезбеђени за све посетиоце, а структура грађана који су дошли била је разнолика, односно било је свих генерација, што је за похвалу кажу из Црвеног крста. Добровољни даваоци су веома важна карика у ланцу здравственог система, истакла је стручна сарадница Црвеног крста, Невена Лукић.

-Без добровољних давалаца, здравствени систем не би био онакав какав треба да буде, они су жила куцавица нашег здравственог система, захваљујући њима животи настављају да постоје и живе. Многи људи којима је та драгоцена течност неопходна, захваљујући управо овим хуманим људима, то могу да добију и да се опораве- На јавном часу прве помоћи посетиоци су могли видети све сегменте, од мера за оживљавање, начин и заустављање крварења и санирања рана, помоћ код бесвесног стања, колапса и остало. Оно што су овим поводом организатори поручили је да је веома важно код кога се иде на обуку. -Прва помоћ је јавно овлашћење, значи посао који је држава поверила Црвеном крсту, Законом о Црвеном крсту Србије, и радимо је по том и Закону о безбедности и здрављу на раду и Закону о безбедности саобраћаја. Искористио бих прилику да упозорим наше суграђане да воде рачуна где врше обуку из прве помоћи, с обзиром да постоје установе које су за то законом опредељење, које испуњавају одређене услове у погледу простора, опреме и стручног кадра- рекао је секретар Црвеног крста Суботица, др Синиша Трајковић. Сви који желе да донирају крв могу то да учине одласком на Одељење трансфузиологије Опште болнице Суботица у периоду од 7 до 10 часова. Такође, почињу акције на терену, па ће акција добровољног давања крви бити одржана 13.септембра у Таванкуту у школи „Матија Губец”, 18.септембра у МЗ „Жељезничко насеље” и 19. у Чантавиру.

Инфо: vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS