cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Обележени „Дани светосавља“ у Фекетићу
Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић присуствовао је вечерас у општини Мали Иђош на манифестацији „Дани светосавља“, која се већ девету годину заредом одржава у Дому културе у Фекетићу. Др Милан Мицић овом приликом је истакао важност лика и дела Светог Саве,наглашавајући да  прича о Светом Сави је дубоко уткана у српску културу.

- Истицање лика и дела Светог Саве посебно његове етике која је утемељена на хришћанским вредностима, православним вредностима, на вредностима поштовања и љубави према свом окружењу, ближњем своме су темељ нашег постојања и у овим данима светосавских свечаности веома је важно послати ту поруку са овакве манифестације - нагласио је др Мицић.

Богат двочасовни програм манифестације „Дани светосавља“ коју организује Културни центар „Цар Душан Силни“ обиловао је традиционалним песмама и подсетио публику на најславније дане српске историје. Посебну пажњу привукла је инсценација живота Светог Саве која је, кроз историјске податке, али и мање познате легенде и приче, представила највећег српског просветитеља. Драматургију је урадила професорка историје Ксенија Кустудић Ђукић која од самог оснивања Културног центра „Цар Душан Силни“ предано ради са најмлађим глумцима и рецитаторима.

Треће завршно вече манифестације „Дани светосавља“ припремило је више десетина аматера из Фекетића и околних места уз госте из Културног центра из Врбаса. Горан Ђукић, председник Културног центра “Цар Душан Силни” рекао је да деца заиста озбиљно и вредно раде у више секција.

- Имамо шест група са којима радимо. То су женска певачка група, затим два омладинска ансамбла, ветеранска група и млађа фолклорна група, као и дечија глумачка група. То је негде око седамдесет веома активних аматера на које сам лично веома поносан. Са овом манифестацијом наш Културни центар је и отпочео свој рад, практично, и наредне године обележавамо десет година постојања. За овај значајан јубилеј припремаћемо се током целе године, јер планирамо да заиста на посебан начин обележимо деценију постојања и преданог рада са циљем да сачувамо нашу српску традицију, културу, игру, песму и наравно историју. Желимо да на нашу децу пренесемо ту обавезу да чувамо оно најсветије, најважније што имамо - рекао је Ђукић.

sr_RS
sr_RS