cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Обележен Савиндан у суботичким школама
Српска православна црква и школе данас прослављају Савиндан. Обележава се успомена на Светог Саву, утемељивача Српске православне цркве, државе и школства, а тим поводом и у суботичким школама уприличене су приредбе.

 Рођен као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, 1192.године након што се замонашио добија име Сава. Свети Сава српски просветитељ и први архиепископ српског народа стекао је велике заслуге за развој школства и просвете у средњем веку код Срба. Школску славу уз пригодну приредбу обележили су и ђаци и запослени ОШ„Јован Јовановић Змај”.

Том приликом ученици ове школе поделили су са нама знање о томе ко је био Свети Сава. Савиндан се обележава у свим школама у Србији као радни, али ненаставни дан. Свака школа има одговарајући програм, а како кажу из ове школе, приредба се сваке године обележава на другачији начин, уз то неизоставан део чини и награда која се додељује ученицима за хуманост и другарство. Школску славу суботичким школама честитали су и представници локалне самоуправе. Овом приликом истакнуто је да да подршка Града при обележавању овог дана не изостаје, јер се управо и на овај начин деца уче одређеним, веома важним вредностима.

Дан светог Саве слави се 27. јануара односно 14. по старом календару, када је црква установила да се овог дана обележава успомена на живот и дело Светог Саве.

Инфо: vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS