cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Мировић: Почела реализација великог пројекта енергетске санације јавних објеката у АП Војводини
На седам јавних објеката на територији АП Војводине, укупне површине 11.500 квадратних метара, почели су радови на енергетској санацији, за које је обезбеђен новац из покрајинског буџета. Тиме је почела реализација  великог пројекта спровођења мера енергетске ефикасности у јавним зградама на територији АП Војводине, који ће у наредној години обухватити још 60 објеката.

Покрајинска влада је за реализацију овог пројекта из буџета обезбедила укупно 354 милиона динара, док ће 1,5 милијарди динара бити обезбеђено из донације и кредита Европске банке за обнову и развој. Пројекат се реализује на основу детаљних енергетских прегледа које је израдио Факултет техничких наука. Енергетска санација тренутно се изводи на објекту Дома ученика средњих школа „Никола Војводић“ у Кикинди, Геронтолошког центра Врбас, ОШ „Киш Ференц” у Свилојеву, ОШ „Десанка Максимовић” у Футогу, ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу – Издвојено одељење у Ђали, ОШ „Ђуро Салај” у Суботици (објекат на Бајском путу) и на згради општинске управе у Апатину.

Јавне зграде су посебно важне са енергетског аспекта, с обзиром на висок потенцијал за побољшање енергетске ефикасности и могућност знатног смањења трошкова грејања. Већина јавних објеката који ће бити обухваћени овим пројектом налази се у енергетском разреду Ф или Г, а план је да након извршених радова буду у енергетском разреду Ц, што омогућава просечну уштеду енергије за више од 60 одсто. Радови, између осталог, обухватају изолацију фасаде, замену столарије и друге радове, а посебно је важно истаћи да се у Апатину и Свилојеву врши замена енергената, те ће се за загревање, користити земни гас.

sr_RS
sr_RS