cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Додељена средства у области органске производње

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовао је данас доделу уговора за суфинансирање трошкова контроле и сертификације органске производње и трошкова увођења и сертификације система безбедности и квалитета хране и производа са ознаком географског порекла у АП Војводини у 2023. години.

Уговоре је уручио подсекретар Александар Пановски који је истакао да ресорни секретаријат овом доделом завршава циклус програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја на територији АП Војводине у органској производњи у текућој години. „Данас додељујемо 21 уговор укупне вредности 986.000 динара за суфинансирање контроле и сертификације органске производње, као и девет уговора укупне вредности 896.000 за увођење и сертификацију система безбедности и квалитета хране и производа са ознаком географског порекла у АП Војводини“, изјавио је подсекретар Пановски и подсетио на то да је ресорни секретаријат у овој години определио девет милиона динара за набавку прикључне механизације, машина и опреме за органску производњу на територији АП Војводине.

Бесповратна средства су намењена зa трошковe контроле и сертификације производа добијених по методама органске производње од овлашћених организација које издају сертификат за органске производе, затим за израду елабората за добијање ознаке географског порекла и лабораторијских анализа. Финансирана је и контрола и сертификација пољопривредних и прехрамбених производа с географским пореклом, коју су у 2022. години извршиле овлашћене организације, као и трошкови увођење и сертификације система безбедности и квалитета хране: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER, CGTM, СРПСКИ КВАЛИТЕТ у 2023. години. Подсекретар Пановски је најавио да ће подршка у области органске производње бити настављена и наредне године

 

sr_RS
sr_RS