cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Бициклистичке стазе повезале Суботицу са Мађарском
Захваљујући прекограничним ИПА пројектима „Опти-бајк 1“ и „Опти-бајк 2“ Суботица је добила више од девет километара нових бициклистичких стаза које воде до граничних прелаза Томпа и Ашотхалом. Како су поручили учесници у пројекту и са мађарске и српске стране, то је значајно јер су се повезала два региона, односно Суботица са Европском унијом, као и што овај вид превоза доприноси безбедности у саобраћају и развоју туризма.

Током првог пројекта партнерски градови Суботица и Томпа израдили су бициклистичке стазе и пројектовали докуменатцију. Наш град 7,9 километара, Томпа скоро 5. У другом кругу повезани су Хајдуково и Бачки Виногради у дужини од 1500 метара, док је Томпа добила недостајућих 500 метара стазе.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић поручио је да ће наш град наставити да буде партнер са градовима из Мађарске у програмима прекограничне сарадње и убудуће и да су они један од доказа српско-мађарског пријатељства.

Председница Одбора за европске интеграције у Народној скупштини, Елвира Ковач, истакла је да су бициклистичке стазе видљив допринос на терену јер су изграђене управо захваљујући томе што је Србија на путу европских интеграција.

Вредност изградње стазе између Хајдукова и Бачких Винограда, односно пројекта „Опти-бајк 2“ је 566.000 евра, од чега су Суботица и Томпа добиле бесповратно по 200.000 евра.

vojvodjanski.com

sr_RS
sr_RS