cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Чувари културног наслеђа војвођанских Мађара „A vajdasági magyarság kulturális örökségének Őrei „
Мађари у августу, обележавају свој национални празник Свети Иштван, као сећање на једног од најважнијих мађарских владара. Различитим активностима, овај важан датум обележен је и у Србији, као и у Војводини.   Свечаност на Палићу организовао је Савез војвођанских Мађара, а специјални гост био је Државни министар за иновације и високо образовање, Министарство културе и иновација, Ханко Балаж.  

Честитка је упућена и из Покрајинске владе. Потпредседница Сандра Божић је на Свечаној академији, одржаној у Новосадском позоришту истакла да је ово празник од посебне важности за АП Војводину, која баштини културу свих народа који живе на њеној територији.   Честитајући празник, потпредседница је подсетила на то да се од 2018. године овај празник у Војводини обележава као датум од покрајинског значаја, оценивши да то сведочи о вољи за очувањем културног наслеђа.

Након скоро миленијума од смрти Светог Иштвана, како је оценила, српски и мађарски народ се држи његове „Опомене“, дела у којем поручује да је „Држава с једним језиком и једним обичајем слаба и рањива“. „Управо због тога смо данас и овде, да покажемо да нас различитости уједињују и оснажују. Те различитости најбоље се одсликавају у Војводини, зато држава Србија и АПВ имају посебан задатак да и даље раде на неговању културе и традиције припадника националних мањина и помажу рад националних савета“, навела је Божићева.

Овом приликом, потпредседница је истакла да ће Покрајинска влада наставити да помаже рад Националног савета мађарске националне мањине, за шта су у претходном периоду опредељена значајна средства. Према њеним речима, добри односи и заједништво два народа подстакнуто је сарадњом коју су успоставили председник Републике Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.   „Наш заједнички језик јесте култура, традиција и историјско наслеђе за које се најискреније надам да ћемо наставити да гајимо у вековима који долазе“, казала је Сандра Божић и оценила да ће завршетак изградње пруге на релацији Београд-Суботица-Будимпешта наше везе додатно оснажити и отворити многа врата за нове пројекте.  

"A vajdasági magyarság kulturális örökségének Őrei "

A vajdasági magyarság kulturális örökségének őrzői "A vajdasági magyarság kulturiki örökségének Őrei" A magyarok augusztusban ünneplik Szent István nemzeti ünnepüket, az egyik legjelentősebb magyar uralkodó emlékére. Különféle tevékenységekkel jelölték meg ezt a fontos dátumot Szerbiában és Vajdaságban is. A palicsi ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség szervezte, a kiemelt vendég Hanko Balaž, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációs és felsőoktatási államminisztere volt.

A tartományi kormány gratulációt is küldött. Sandra Božić alelnök az Újvidéki Színházban megrendezett Díszteremónián kiemelte, hogy ez az AP Vajdaság számára kiemelt jelentőségű ünnep, amely minden területén élő nép kultúráját örökli. Az alelnök az ünnephez köszöntve emlékeztetett arra, hogy Vajdaságban 2018 óta tartományi jelentőségű dátumként ünneplik ezt az ünnepet, úgy értékelve, hogy ez a kulturális örökség megőrzése iránti akaratról tanúskodik.

Szent István halála óta közel egy évezrede elteltével – mint értékelte – a szerb és a magyar nép ragaszkodik „Intelme” című művéhez, amelyben azt mondja, „gyenge és sebezhető az ország, amelynek egy nyelve és egy szokása van”. „Pontosan ezért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk, a különbségeink egyesítenek és megerősítenek bennünket. Ezek a különbségek leginkább Vajdaságban mutatkoznak meg, ezért Szerbia államnak és az APV-nek kiemelt feladata, hogy továbbra is a nemzeti kisebbségekhez tartozók kultúrájának és hagyományainak ápolásán, a nemzeti tanácsok munkájának segítésén dolgozzon” – mondta Božićeva.

Ez alkalomból az alelnök rámutatott, hogy a Tartományi Kormány továbbra is támogatja a Magyar Nemzetiségi Nemzeti Tanács munkáját, amelyre az előző időszakban jelentős forrásokat különítettek el. Elmondása szerint a két nemzet jó kapcsolatát, összetartozását Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök által kialakított együttműködés ösztönözte. „Közös nyelvünk a kultúra, a hagyomány és a történelmi örökség, amelyet őszintén remélem, hogy az elkövetkező évszázadok során is ápolni fogunk” – mondta Sandra Božić, és úgy értékelte, hogy a Belgrád–Szabadka–Budapest vasútvonal építésének befejezése. útvonal tovább erősíti kapcsolatainkat, és számos ajtót nyit meg új projektek előtt.

 

sr_RS
sr_RS