cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Зобнатица-рај на северу Бачке
Многи кажу да је Зобнатица прави мали рај на северу Бачке, па смо морали да је посетимо и сами се уверимо у то.

 

Зобнатица је насеље у општини Бачка Топола, у Севернобачком округу, у Србији. Налази се 25 km јужно од Суботице, а 5 km северно од Бачке Тополе. Најпознатија је по ергели која има веома дугу традицију. Ова ергела основана је 1779. године. За љубитеље коња и коњичког спорта Зобнатица има посебно значење, а за љубитеље природе заиста је посебно место. Овде се градска врева може заменити миром, тишином и готово нетакнутом природом. Посетиоцима се нуди туристичко јахање коња, вожња фијакером, као и посета   музеју коњарства.

 

У близини се налази и Зобнатичко језеро које је пре неколико година проглашено за најчистије језеро у Војводини. Осим купања и сунчања, посетиоци могу да се баве и риболовом. У Зобнатици се реализују и екскурзије за децу основношколског узраста, што само говори у прилог томе да Зобнатица заслужује место на туристичкој карти Србије. Ученици петог разреда основне школе “Бошко Палковљевић Пинки” из Сремске Митровице пренели су нам своје утиске. “Одушевљени смо Зобнатицом. Овде је јако лепо, природа је предивна, а коњи су најлепши. Могли смо и да их мазимо. Свидео нам се и музеј. Волела бих да дођем овде са мамом, татом и братом и да преспавамо, рекла нам је девојчица Дуња.” “Ја сам се стварно дивно провела на овој екскурзији. Суботица и Палић су ме одушевили, а и Зобнатица исто. Коњи су предивни и свиђа ми се што је јако чисто и уредно, вратићу се овде сигурно”, рекла је Валентина.

 

У току наше посете Зобнатици, дечијег осмеха није мањкало, што је наш доживљај овог места учинио још лепшим и сигурни смо да ћемо се поново вратити.

Пројекат „ Под небом Бачке Тополе“ суфинансира Општина Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.

sr_RS
sr_RS