cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Шта посетити у Бачкој Тополи?
Многи је због своје предивне природе која је окружују сматрју панонском краљицом. Са бујним зеленилом, Зобнатичким језером, али и културно - историјским споменицима, црквама, сеоским домаћинствима, можда је недовољно заступљена, али свакако заслужује да се нађе на туристичкој мапи Србије. Нуди бројне садржаје, довољне за један леп породични продужени викенд.

Од туристичких знаменитости сваки туриста треба да посетити католичку цркву Безгрешне девице Марије, највише католичке цркве у земљи. Поред цркве налази се некадашњи каштел породице Краи, у којем је данас смештен Музеј Бачке Тополе. Посетиоци могу погледати камена оруђа и коштане наките из неолита, грнчарију из бронзаног доба, керамичке посуде из сарматских гробница, стреле, копља, ножеве Авара, девојачка поглавља из позног средњег века, и још много тога.

За посетиоце је у Бачкој Тополи отворена и Завичајна кућа, саграђена давне 1843. године, са зидовима од набоја и покривена је трском. Пркосећи зубу времена, приказује традиционалну архитектуру овдашњих људи почев од детаљних форми до животног простора. Уређена је немештајем са краја 19-ог и почетка 20-ог века. Не смемо заборавити и Коларско-ковачку радионицу, јединствен музеј ове врсте у земљи, у којој можете чути приче о занатском умећу колара и ковача који су успели да створе посебан тип запрежних кола – Тополску кочију.

На само пар километара од Бачке Тополе, налази се Зобнатица. Ако волите нетакнуту природу или можда лов и риболова, или једноставно желите да се дружите са коњима онда је Зобнатица право место за вас. У овој оази мира и прелепог зеленила заиста ћете напунити батерије, па није ни чудо што је баш Зобнатица изабрана и као једна од дестинација за екскурзије за децу.

Пројекат „ Под небом Бачке Тополе“ суфинансира Општина Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.    

sr_RS
sr_RS